Ekonomija

Udruženje naftnih kompanija Srbije: Za 1,3 odsto povećane akcize na derivate nafte

Pixabay/ilustracija
Derivati nafte poskupeće za 1,3 odsto zbog uskladjivanja akcize sa indeksom potrošačkih cena u 2020. godini, saopštilo je danas Udruženje naftnih kompanija Srbije.

“Akciza na bezolovni benzin bi sa sadašnjih 57,10 dinara po litru trebalo da bude povećana na 57,84 dinara, na gasna ulja u koja spada i dizel gorivo sa 58,72 na 59,48 dinara po litru, a na tečni naftni gas (TNG) sa 44,59 na 45,17 dinara po kilogramu”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da pošto akciza ulazi u osnovicu za porez na dodatu vrednost (PDV), svi proizvodjači i uvoznici derivata nafte će po tom osnovu u budžet Srbije plaćati više za oko 0,9 dinara po litru benzina i dizela, odnosno 0,7 dinara po kilogramu TNG.

Reč je, kako se navodi o redovnom godišnjem uskladjivanju dinarskih iznosa akciza, u skladu sa inflacijom, koje ima za cilj očuvanje realne vrednosti tog prihoda.

Uobičajeno se akcize uskladjuju sa inflacijom početkom godine, mada je 2020. godine primena uskladjenih, odnosno danas važećih iznosa akciza, počela tek od 01. jula te godine.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Znači,”stručnjaci” na vlasti dušu nemaju,otimaju bez zadrške! Uralska nafta košta oko 30$ za barel (150 L),a kod nas gorivo košta koliko nećeš!?!? Mi koristimo naftne derivate od Uralske nafte,najgore od svega je činjenica da imamo i našu naftu,koju sada eksploatišu Rusi!
    Ludilo bez granice! Otimačine bez premca!

%d bloggers like this:
Send this to a friend