Društvo Ekonomija

Uskoro novi IPARD konkursi za kupovinu poljoprivrednih mašina i traktora

Prema planu Uprave za agrarna plaćanja, to jest Ministarstva poljoprivrede, do kraja godine biće raspisana još tri javna poziva u okviru IPARD II programa Republike Srbije – za nabavku novih mašina, mehanizacije i izgradnju, za nabavku novih traktora i za preradu poljoprivrednih proizvoda. IPARD fond za traktore na sledećem pozivu iznosiće oko 620 miliona dinara, dok će kroz pozive za mehanizaciju i izgradnju, kao i preradu, poljoprivrednicima na raspolaganju biti oko 2,5 milijarde dinara.
pixabay/ilustracija

Najveće interesovanje na prethodnih osam završenih javnih poziva iz IPARD programa bilo je za traktore, tu je podneto najviše zahteva. Sada je vreme da se svi zainteresovani za novi krug konkursa za traktore, ali i za ostale konkurse planirane do kraja godine, pripreme i dobro informišu. Prema informacijama Agrosmarta, izmena u odnosu na prethodni konkurs za traktore, biće u pogledu standarda izduvnih gasova. Umesto dosadašnjeg standarda “stejdž 4”, za traktore s motorima od 56kW do 100kw biće potreban viši standard – “stejdž 5”. Ovog puta za traktore će biti manje para nego na prošla dva konkursa.

Uslovi za konkurisanje

Za nabavku novog traktora, kao i za nabavku mehanizacije, mogu da konkurišu fizička lica – nosioci poljoprivrednih gazdinstava, kao i preduzetnici, pravna lica (zemljoradničke zadruge i privredna društva), koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) i nalaze se u aktivnom statusu.

Dakle, zahtev za odobrenje ovih investicija mogu da podnesu i preduzetnici, mala i srednja preduzeća i zadruge, ako imaju registrovano gazdinstvo. Tokom trajanja celog IPARD II programa (2014-2020) može se konkurisati za podsticaje za nabavku samo jednog traktora.

Ako u novim pravilnicima koji će biti objavljeni pre raspisivanja javnog poziva ne bude izmena, ovo će biti specifični uslovi:

U sektoru mleka za nabavku traktora do 100 kW i za nabavku mašina, opreme i mehanizacije, mogu da konkurišu oni koji imaju od 20 do 300 mlečnih krava.

Ko ima od 20 do 50 grla mlečnih krava može da konkuriše za traktor snage do 80 kW, a oni sa 50 do 300 grla za traktor 100 kW.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend