Ekonomija

Vlada Srbije usvojila uredbu o dokapitalizaciji učesnika na tržištu

Vlada Srbije usvojila je na sednici Uredbu o uslovima i kriterijumima uskladjenosti državne pomoći kroz dokapitalizaciju učesnika na tržištu, radi otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih epidemijom zarazne bolesti KOVID-19, saopšteno je iz Vlade Srbije.
pixabay/ilustracija

Kako se navodi u saopštenju, država mora da poseduje odgovarajuće mehanizme za blagovremeno delovanje u cilju očuvanja ekonomske stabilnosti i održavanja privrednih aktivnosti, imajući u vidu ekonomsku neizvesnost uzrokovanu pandemijom korona virusa.

Ovom uredbom bliže se uredjuju uslovi i kriterijumi za ocenu uskladjenosti državne pomoći koja se dodeljuje kroz dokapitalizaciju učesnika na tržištu, a koji se suočavaju sa finansijskim poteškoćama zbog epidemije.

Mera je prevashodno namenjena podizanju likvidnosti učesnika na tržištu putem dokapitalizacije, kao jednim od instrumenata državne pomoći.

Na sednici je usvojena i izmenjena Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19, kojom se propisuje obaveza za preduzetnike koji obavljaju delatnost u oblasti trgovine na malo, u trgovinskim centrima i sličnim objektima, da na vidnom mestu postave obaveštenje o obaveznom nošenju ličnih zaštitnih maski.

Trgovinski objekti će ubuduće angažovati lice koje će biti odgovorno za poštovanje mere nošenja ličnih zaštitnih maski.

Vlada Srbije, u okviru kampanje za podizanje svesti gradjana i privrede o značaju suzbijanja sive ekonomije, obezbedila je 180.000 evra u dinarskoj protivvrednosti za najuspešnijih devet gradova, gradskih opština i opština, u okviru nagradne igre “Uzmi račun i pobedi 2020”.

Ovaj nagradni fond biće dodeljen 2021. godine najbolje plasiranim gradovima i opštinama, preko Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend