Ekonomija

Vodovod 2019. završio sa gubitkom od skoro 54 miliona RSD. Kome su otpisana dugovanja?

Vodovod i kanalizacija u Požarevcu je prošlu godinu završio sa neto gubitkom od 53,7 miliona dinara i gubicima vode od blizu 57 odsto. Iskazani gubitak u ovom preduzeću pravdaju otpisom potraživanja za koja je procenjeno da su nenaplativa. Izveštaj o poslovanju ne pokazuje kome su i po kom osnovu otpisana potraživanja.
ilustracija: Pixabay

U izveštaju o realizaciji plana i programa  navodi se da je, iako je preduzeće poslovnu godinu završilo sa gubitkom, na kraju 2019.godine ostvaren poslovni dobitak od 19,7 miliona dinara jer su prihodi iz redovnog poslovanja bili značajno veći od poslovnih rashoda.

Finansijski izveštaj pokazuje da su rashodi po osnovu obezvređivanja potraživanja u 2019.godini nisu ni bili planirani, a na kraju su iznosili 98,1 milion dinara. Troškovi po ovom osnovu 8 puta su bili veći nego 2018.godine.

U izveštaju se navodi da se obezvređenje potraživanja inače vrši u skladu sa odlukom Nadzornog odbora i u iznosu koji je utvrdio ovlašćeni procenitelj.

„Ostvareni gubitak pre oporezivanja u 2019.godini posledica je dugogodišnjeg indirektnog otpisivanja potraživanja u iznosu manjem od predviđenog računovodstvenim politikama preduzeća kojima je propisano da se potraživanja starija od 60 dana indirektno otpisuju na kraju godine ako se sa sigurnošću ne može proceniti da će biti naplaćena“, navodi se u izveštaju.

Dodaje se da je u postupku revizije finansijskih izveštaja za 2019.godinu od strane DRI naloženo da se izvrši nova procena naplativosti potraživanja sa stanjem 31.12.2019.godine.

„Neto efekat procene potraživanja je uvećanje ukupnih troškova u 2019.godini za 69.284.000 dinara, jer su za toliko rashodi od usklađivanja vrednosti potraživanja veći od prihoda ostvarenih po istom osnovu“, piše u izveštaju

Ukupne obaveze Vodovoda prema dobavljačima poslednjeg dana 2019.godine iznosile su u konačnom saldu oko 19 miliona dinara, dok su potraživanja na osnovu prodaje u konačnom saldu iznosila oko 50 miliona dinara.

Procenat naplate potraživanja u tekućoj godini iznosio je blizu 95 odsto, ali je najniži od 2015.godine. To se odnosi i na procenat naplate ukupnih potraživanja koji je na kraju godine iznosio oko 59 odsto.

 

Izveštaj o realizaciji plana i programa poslovanja u prošloj godini pokazuje da se od oko 10 miliona kubika proizvedene vode, fakturiše svega oko 4,3 miliona. Odnosno,  5,7 miliona kubika koje se plasira u potrošnju ostane neočitano i neprodato.

Preduzeće je na kraju 2018.godine imalo 165 zaposlenih, a na kraju 2019.godine njih 167.

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Ovde nije nešto nije u redu,niko ne spominje mangupe koji nisu naplacivali već se traži ostavka zadnjeg direktora koji je to prekinuo

  • Svega ovoga ne bi bilo da je Perica na vreme otišao u policiju- ne bi bilo baasnoslovnog zakupa, ne bi žena bila zaposlena za stalno, ne bi postala šef sa SSS, ne bi doveli kumu na posao, ne bi napravili gomilu sitnih poslova, ne bi šefica dobila telefon od hiljadu eura od zaposlenih u javnim nabavkama, ne bi… eh, samo da je Perica otišao u policiju. A nije, jer bi ga uhapsili. Uhapsiće te, Perice, uhapsiće te. Pa ćeš, ondak, da učiš srpski u ćuzi. Sa sinom od onog što vam izdao lokal.

%d bloggers like this:
Send this to a friend