Ekonomija

Vučić: Srbija će imati novi aranžman sa MMF-om

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u razgovoru sa šefom delegacije Misije Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) Janom Kejsom Martejnom rekao da Srbija želi novi aranžman sa tom institucijom.
Printscreen / N1

On je rekao da bi novi aranžman sa MMF-om za Srbiju značio sigurnost i bolju poziciju na medjunarodnom finansijskom tržištu.

Vučić i Martejn su razgovarali o sprovodjenju petog i poslednjeg aktuelnog aranžmana „Instrument za upravljanje politikama“, koji Srbija ima sa MMF-om do januara 2021. godine i daljim mogućnostima saradnje.

Vučić je za RTS kazao da je razgovarano i o povećanju plata u javnom sektoru i da su predstavnici MMF-a bili skeptični u oceni da li će za to biti mogućnosti u državnom budžetu.

„Oni su skeptični a mi smo insistirali i pokazali smo dovoljno prostora za povećanje plata u javnom sektoru. Bićemo jedina zemlja u Evropi u kojoj će plate biti povećane“, rekao je on.

Dodao je da će se nastojati da ponovo budu povećane plate medicinskim radnicima, kao i da se novim olakšicama pomogne privatnom sektoru da ublaži posledice epidemije korona virusa.

Prosečna plata u Srbiji po rečima Vučića mogla bi u martu iduće godine da bude 540 evra.

Sastanku da šefom misije MMF-a su prisustvovali ministar finansija Siniša Mali i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend