Ekonomija

Vučić: Srbija spremna za novu fazu saradnje sa Svetskom bankom

(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u razgovoru sa regionalnom direktorkom Svetske banke Lindom Van Gelder istakao da je Srbija spremna za naredni period saradnje sa tom finansijskom institucijom u kojem će se posebna pažnja posvetiti novim projektima u oblasti modernizacije železnice, konkurentnosti tržišta, podizanja ekoloških standarda u privredi, kao i podsticanju ljudskog kapitala.

“Srbija je sve konkurentnija zbog ozbiljnog i odgovornog odnosa prema budžetu i investitorima, ali i zbog planskog pristupa relevantnim infrastrukturnim projektima koji su od izuzetnog značaja za dalje investicije”, rekao je Vučić i dodao da Srbija ostaje posvećena sprovodjenju reformi, kako bi što brže nastavila intenzivan rast.

Linda Van Gelder je rekla da su mere fiskalne konsolidacije stvorile zdrave osnove za dalji ubrzani rast srpske privrede, navodi se u saopštenju pres službe predsednika Srbije.

Ona je pohvalila proces vakcinacije stanovništva u Srbiji, koji je, kako je rekla postao primer odgovornosti i uspeha na globalnom nivou, a Srbiju učinio bezbednom zemljom za rad i poslovanje u uslovima pandemije.

Govoreći o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije regionalna direktorka Svetske banke je istakla da je Srbija uspela da prevazidje najbolje prognoze ove institucije, te da očekuje ubrzan oporavak ekonomije Srbije od posledica kovida-19, dok će na rast pozitivno uticati i novi paket mera za podršku gradjanima i ekonomiji.

Rast BDP Srbije u 2021. Svetska banka je prognozirala na pet procenata, što je za 1,9 procentnih poena više nego što se očekivalo u januaru.

Vučić je naglasio da je posle ozbiljnih analiza i uz detaljno planiranje Srbija spremna da dostigne rast od šest odsto, budući da su u prvom kvartalu već ostvareni bolji rezultati od planiranih, dok su brojni veliki projekti predvidjeni za realizaciju već tokom ove godine.

Tema sastanka bila je i modernizacija železnice u Srbiji, koju će sufinansirati Svetska banka i Francuska razvojna agencija sa ukupno 102 miliona evra.

Prva faza ovog programa treba da počne ove i da se završi 2026. godine, a podrazumeva rehabilitaciju i obnovu postojeće železničke infrastrukture, kao i tehničku pomoć ključnim institucijama u ovom sektoru.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend