Ekonomija

Zavod za statistiku: 1,1 odsto pad BDP-a Srbije u četvrtom kvartalu 2020.

Pixabay/Ilustracija
Realni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u četvrtom kvartalu 2020. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 1,1 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Rast BDP, kad se isključi uticaj sezone, bio je 2,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano po delatnostima, u četvrtom kvartalu ove godine u odnosu na isti perido 2019. godine značajan realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen u sektoru gradjevinarstva (9,1 odsto) i sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane (3,6 odsto).

Rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama (1,5 odsto), sektoru informisanja i komunikacija (5,5 odsto) i sektoru državne
uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite (3,9 odsto).

Posmatrano po upotrebi BDP-a, realni rast zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju države (4,6 odsto), izvoza robe i usluga (2,1 odsto) i uvoza robe i usluga (0,8 odsto).

Pad je zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju domaćinstava (2,7 odsto), izdataka za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (2,9 odsto) i bruto investicija u osnovna sredstva (4,1 odsto).U trećem kvaratalu prošle godine pad BDP-a je bio 1,4 odsto, u drugom je pad iznosio 6,4 odsto, a u prvom kvartalu rast BDP-a je bio pet odsto.

U trećem kvartalu prošle godine pad BDP-a Srbije je bio 1,4 odsto, u drugom je pad iznosio 6,4 odsto, a u prvom kvartalu BDP-a je porastao za pet odsto.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend