Hronika

Od ukidanja vanrednog stanja 2.750 saobraćajnih nezgoda

Na putevima u Srbiji se od ukidanja vanrednog stanja, 6. maja, dogodilo 2.750 saobraćajnih nezgoda u kojima su stradale 44 osobe, a povređeno je 1.100 ljudi, rečeno je danas Tanjugu u Upravi saobraćajne policije.
ilustracija/pixabay

„To je otprilike na nivou višegodišnjeg proseka, s obzirom da je trenutno veći intenzitet saobraćaja na našim putevima. Takođe, na putevima su prisutne sve kategorije vozila, od bicikala i mopeda, do traktora i poljoprivredne mehanizacije“, rekao je major Vladimir Vida iz Uprave saobraćajne policije.

Ističe da Saobraćajna policija svakodnevno vrši kontrolu saobraćaja i da je akcenat posebno stavljen na kontrolisanje na otkrivanje i procesuiranje prekršaja koji najviše uzrokuju saobraćajne nezgode i utiču na posledice saobraćajnih nezgoda kada se one dogode.

„To su prekoračenje dozvoljene brzine kretanja, upravljanje pod dejstvom alkohola, nekorišćenje sigurnosnog pojasa od strane vozaca i svih putnika u vozilu“, naveo je Vida.

Kaže da je sa otvaranjem granica naše zemlje povećan broj vozila sa stranim registracijama, kao i da je i dalje taj broj znatno manji nego prethodnih godina.

Severna Makedonija i dalje nije otvorila granične prelaze prema Srbiji, što utiče na smanjeni intenzitet tranzitnog saobraćaja u našoj zemlji, napomenuo je Vida.

Letnja sezona je period godine kada je, stiče, povećan intenzitet saobraćaja na najvažnijim putnim pravcima, što doprinosi povećanom broju saobraćajnih nezgoda sa nastradalima.

Saobraćajna policija apeluje da se poštuju propisi, a naročito ograničenje brzine i da se ne seda za volan pod dejstvom alkohola, kao i da se koristi sigurnosni pojas kao najvažniji element pasivne bezbednosti, poručio je Vida.

Takođe, kaže da je na putevima povećan broj dvotočkaša i apelovao i na njih da poštuju propise, ali i na ostale učesnike u saobraćaju da obrate pažnju na njih.

Inače, u teškoj saobraćajnoj nesreći u Batajnicu u ponedeljak poginula su dvojica mladića. Automobil u kome su bila braća izleteo je sa kolovoza i od siline udara se raspao na dva dela.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend