Hronika

Za kršenje policijskog časa izrečeno više od 136 miliona dinara kazni

Produženi policijski čas prethodnog vikenda prekršilo je 588 osoba, od uvođenja vanrednog stanja ukupno 2.061, a izrečeno je više od 136 miliona dinara novčanih kazni, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu pravde Radovan Ilić i potvrdio da u zatvorima i pritvorskim jedinicama nema zaraženih koronavirusom.
Boom93/Marko Veljković

On je u Jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije rekao da građani u velikoj većinih prihvataju i poštuju uvedene zabrane i ograničenja, ali je ukazao i na „veoma neodgovorne“ slučajeve poput roštiljanja i izazivanja požara na Fruškoj gori i kršenja propisanih mera samoizolacije.

Izletnici na Fruškoj gori koji su izazvali požar pokazali su veliku neodgovornost prema svojim sugrađanima, a osim kršenja policijskog sata počinili su i krivično delo izazivanja opšte opasnosti, rekao je Ilić.

On je, komentarišući primedbe u javnosti da se u suđenjima posredstvom skajpa narušavaju prava okrivljenih, rekao da domaći zakoni daju pravno pokriće za organizovanje suđenja u okolnostima vanrednog stanja i da je to dodatno regulisano uredbama Vlade.

Suđenja skajpom organizuju se samo tamo gde postoji očigledan rizik za izazivanje zaraze i za to postoji zakonsko pokriće zbog ugrožavanja zdravlja ljudi, objasnio je Ilić.

On je rekao da su dosad zbog kršenja samoizolacije održana 43 takva suđenja, a izricane su kazne od 10 meseci do dve godine zatvora, uz novčane kazne i određene mere kućnog pritvora.

Ilić je potvrdio da u kazneno-popravnim ustanovama u Srbiji nema zaraženih koronavirusom ni među zatvorenicima ni među zaposlenima.

Komentarišući najavu predsednika Srbije o pomilovanju zatvorenika po isteku vanrednog stanja i završetku pandemije, Ilić je rekao da su mnogi zatvorenici dosad pokazali „visok stepen odgovornosti“.

Angažovani su u raznim humanitarnima akcijama, a u zatvorima se dnevno šije 6.000 zaštitnih maski, rekao je Ilić i potvrdio da najavljenom amnestijom ne mogu biti obuhvaćeni počinioci najtežih zločina i krivičnih dela.

IZVOR: N1, Fonet

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend