Kultura

Ekskluzivno za BOOM93: Intervju sa Srdanom Golubovićem

Specijalno za Boom 93, Srdan Golubović, jedan od najboljih srpskih reditelja, razgovarao je sa našim saradnikom Goranom Jovanovićem prilikom svečane premijere filma OTAC, koja je u petak organizovana u požarevačkom Centru za kulturu

Boom 93: Srdane, hvala Vam što govorite za Boom 93 i najpre da Vas pitam o još svežim utiscima iz Berlina, gde je Vaš film bio deo programa “Panorama“ i gde je osvojio dve nagrade. Koliko je bilo projekcija i da li ste bili zajedno sa publikom i pratili njene reakcije?

SRDAN GOLUBOVIĆ:  Pa jeste, u Berlinu je film jako dobro prošao i osvojio je dve nagrade od četiri moguće koliko ima nagrada u tom programu. I, što je najvažnije, osvojio je tu nagradu koja se smatra glavnom nagradom tog programa: Nagradu publike. Mi smo bili na tri projekcije. Ja sam bio, kada sam išao da primim nagradu, i na toj poslednjoj, petoj. Što je zanimljivo, svih pet projekcija su bile rasprodate, što znači da je od početka, pre svega u nemačkim medijima, a i uopšte u stranim medijima, bila neka jako dobra priča oko filma. U stvari, na taj dan prikazivanja, odnosno premijere u Berlinu, pojavila se ta izvanredna kritika u uglednom časopisu Screen Daily, tako da se odjednom napravila oko filma jedna dobra priča. Projekcije  su bile krcate, a posle su bili i jako zanimljivi i vrlo inspirativni razgovori. Ljudi su bili vrlo dirnuti filmom, temom, pristupom i svim tim stvarima. Ja sam treći put učestvovao na ovom festivalu, ali imam utisak da je ovaj film najbolje prošao. Bolje u odnosu na prethodna dva.

Boom 93: Odmah potom usledilo je otvaranje 48. FEST-a upravo Vašim filmom. Pretpostavljam da tu postoji određena povećana odgovornost, jer je taj događaj posebno značajan za autora kada zna da ga gleda publika sa istančanim ukusom?

SRDAN GOLUBOVIĆ: FEST i premijera na ovom festivalu nosi jedno uzbuđenje sa sobom, pre svega što je to premijera u mom rodnom gradu, u mojoj zemlji. To je potpuno drugačije nego premijera negde napolju. S druge strane, to je sala od 3.600 mesta, to ja ne znam gde postoji u Evropi a da na nije na otvorenom. To je zaista velika stvar. Beogradska publika zaista voli film, odrastala je uz FEST i voli i razume film. Imali smo zaista veliku tremu i uzbuđenje. Jedno je svetska premijera filma, a ovo je nešto drugo i ipak je ova domaća intimnija i važnija.

Boom 93: Vaš film OTAC je snažna i potresna priča o čoveku koji iz očaja i neke vrste bunta i želje za pravdom, čini nesvakidašnji potez i pešice kreće u prestonicu putem dugim 300 kilomatara. Filmski kritičar Vladan Petković, ali i još neki kritičari pronašli  su u njemu sličnosti sa snažnim socijalnim dramama velikog Kena Louča, gde se i u uređenijim i bogatijim društvima poput britanskog, dešavaju velike socijalne nepravde. Opet, s druge strane, neki prizori poput onih sa glavnim junakom i psom, gde su obojica odbačeni, gladni i nikome potrebni, podsetili su na neke od najlepših scena klasika italijanskog neorealizma. Da li su to dobre paralele?

SRDAN GOLUBOVIĆ: Pa, jesu. Hvala na tim lepim rečima. Ovo što je Vladan Petković rekao… Stoji da je Ken Louč jedan od socijalno najangažovanijih reditelja u poslednjih tridesetak godina, možda i više. On meni jeste bio neka vrsta reference. Ovo što se tiče  neorealizma, meni je jako bilo bitno da film počne kao jedna socijalna drama koja se bavi problemima birokratije i korupcije jednog društva i koja onda prerasta u jednu bajku. Taj srednji deo koji podseća malo na neorealizam jeste u stvari taj bajkoliki deo filma da bi se on pred kraj opet vratio u tu neku dramsku strukturu. Međutim, meni su tu najveći uticaj imali verovatno Breson i pre svega jugoslovenski crni talas i to najviše filmovi Živojina Pavlovića.

Boom 93: Film OTAC gledajući Vaš i ne samo Vaš opus, nego i odnosu na filmove drugih reditelja, što se tiče socijalne i mentalitetske slike možda je do sada i najsuroviji prikaz devastiranosti našeg društva?

SRDAN GOLUBOVIĆ: Ja sam se trudio pre svega da pravim film o pojedincu. Te slike prelepe, a nažalost rasturene zemlje jesu neki društveni kontekst kroz koji prolazi junak. Jedna od tih propalih fabrika jeste i razlog njegovog putovanja. Ja sam zapravo hteo da se bavim time i  o tome razmišljam poslednjih godina kako se sve što nam se dešavalo u poslednjih trideset godina odrazilo na pojedinca. Pitanje odbačenosti pojedinca i socijalne nepravde nije samo naša tema. Kao što ste rekli toga ima i  u Velikoj Britaniji, ima i u Americi, pa DŽOKER je u stvari priča o tome, ili PARAZIT u Južnoj Koreji. Znači očigledno je da je to pitanje raslojavanja i pitanje da je društvo svuda u svetu podeljeno na gubitnike i na dobitnike, na bogate  i siromašne, da sve manje ima onih u sredini, to je neki globalni fenomen. Čini mi se da se ovaj film na neki način uklapa u tu globalnu sliku, sa nekim zaista prepoznatljivim motivima koji su vezani za našu sredinu. Čini mi se da je i publika u Berlinu to prepoznala toliko dobro zato što u stvari na neki način je to priča koja se i njih tiče.

Boom 93: Velike su pauze između naslova u Vašoj filmografiji. Da li je to ponekad iz nužde, dok se ne sklopi finansijska konstrukcija i poklope sve kockice ili iz Vaše studioznosti i ozbiljnosti u prilazu samom projektu?

SRDAN GOLUBOVIĆ: Ima svega pomalo. Ja zaista dugo tražim priču i kad izaberem to vrlo studiozno pripremam. S druge strane, jeste problem finansiranja. Ja doduše nemam mnogo tih problema, jer dosta lako pronalazim izvore finansiranja u inostranstvu, međutim kada ulazite u te koprodukcije  to je period od najmanje dve godine tog ciklusa finansiranja, i onda se tako desi da mi film izađe na 6 ili 7 godina.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend