Kultura

Izložba mozaika u Galeriji savremene umetnosti

U Galeriji savremene umetnosti otvorena je izložba IX Bijenale mozaika  pod nazivom “Lepota predanja”. Izložba IX Bijenale mozaika predstavlja nastavak dugogodišnje saradnje između Narodnog muzeja u Požarevcu i Galerije Studentskog kulturnog centra iz Novog Beograda. Na izložbi su predstavljena dela 45 autora. Nagrađeni radovi su “Hrt”, autorke Bojane Pavlović, “Arh. Gavrilo”, autorke Katarine Ognjenović i “Nimfa”, autorke Dunje Sirmium.
FOTO: Galerija saveremenih umetnosti

Liljana Subotić, autor bijenala naglasila da je mozaik u poslednjih dvadeset godina veliki uspon i značaj, istovremeno i razvoj na tehničkom nivou.

“Na njega se više ne gleda kao na prevaziđenu likovnu tehniku nego kao na izuzetan likovni doživljaj koji pojedinim delima iznenađuje posmatrača. Kod tehnike bojama možete uraditi više premaza do željenih nijansi, a u mozaiku je neophodan suptilan osećaj u odabiru i rasporedu tesera. Konkursi i bijenalna izlaganja podsticajno deluju na istraživanje mogućnosti oblikovanja,originalnost i bogatstvo rešenja.  U najkompleksnijoj likovnoj tehnici, naizgled relativna lakoća izvođenja ima za osnovu poznavanje crteža. Nadogradnja sledi kroz kazivanje o doživljenom trenutku, u definisanju kompozicije znakovnim elementima, kroz sopstvenu imaginaciju ili reminiscenciju na vizantijsku ili srednjovekovnu umetnost” naglasila je Subotić

FOTO: Galerija saveremenih umetnosti

Kritički osvrt na ovu izložbu dala je Marina Radosavljević, istoričar umetnosti,  viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu:

“Izložbu čine dela različitog formata rađena u tehnici mozaika, inače teškoj i zahtevnoj slikarskoj tehnici i svojevrsni je nastavak duge tradicije ove tehnike. Mozaik se pojavio još u starom veku – u Mesopotamiji, imamo ga i u grčkoj, rimskoj umetnosti, u srednjem veku doživljava procvat, da bi već od sredine 14. veka opalo interesovanje za njegovu izradu, ali nije i nestalo. Ova izložba upravo označava napore  očuvanja ove tehnike u savremenom svetu i vremenu, vidljive kroz različite motive, i figuralne i apstraktne.”

FOTO: Galerija saveremenih umetnosti

Izložba je otvorena do 17. novembra. Ulaz u GSU je slobodan uz korišćenje preventivnih mera zaštite protiv virusa SARS-CoV-2.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend