Kultura

Kultura se polako vraća u grad: Predstavljen septembarski program Centra za kulturu

U Centru za kulturu  Požarevac  održana je konferencija za medija na kojoj predstavljen septembarski kulturno umetnički program, a već u subotu 29. avgusta u 13 časova u galeriji Obojene svetlosti  biće otvorena izložba radova  koji su nastali na prvoj  likovnoj koloniji na daljinu, koja je organizovana online zbog pandemije COVID-19 a okupila je preko dvadeset umetnika iz gradova širom Srbije.
Boom93/Centar za kulturu

Nakon pauze duže od pet meseci  kultura se polako vraća na veliku scenu Centra za kulturu.

U galeriji Obojene Svetlosti, u subotu 29. avgusta u organizaciji Udruženja likovnih stvaralaca  “Art krug PM” Požarevac  biće otvorena izložba radova nastalih ovog leta na prvoj srpskoj likovnoj koloniji na daljinu “Tulba 2020”, koja je zbog pandemije COVID 19 organizovana online, okupivši preko dvadeset umetnika iz gradova širom Srbije.

Istog dana biće prikazane i dve projekcije crtanog filma za najmlađe gledaoce.

Preko 40 različitih multimedijalnih sadržaja je bilo pripremljeno za sve ljubitelje kulture za juli i avgust , što filmova,predstava, koncerata ali nažalost zbog poznate situacije sa Covidom sve je moralo da se odloži. Po rečima  urednika filmskog i pozorišnog programa, Bojana Gačevića, sada  se stekla malo bolja situacija i prilika je da se deo tog programa predstavi gledaocima.

„Mi smo se odlučili za ono što je nabezbednije, da prikažemo jednu reviju filmova i da od 1. do 5.  septembra organizujemo tradicionalni Festival muzičkog filma FEMUF i predstavimo 3 igrana i dva autorska filma“ –rekao je Gačević.

Svi programi muzičkog festivala FEMUF počinju u 21 sat.

Prve festivalske večeri, u utorak 1. septembra biće prikazan igrani film„DALIDA“.

Drugog dana festivala,u sredu 2.septembra biće predstavljen dokumentarni film “ELEKTRIČNI ORGAZAM ZA LjUDE BUDUĆNOSTI“ Marije Vukić o 40. godina grupe Električni orgazam, a biće održana i tribina nakon filma  na kojoj učestvuju autor Marija Vukić i Srđan Gojković Gile, a za kraj  večeri  koncert na gitari Srđana Gojkovića Gileta.

Treće večeri Festivala, biće prikazan dokumentarni film „Pavaroti“, o čuvenom operskom pevaču Lučanu Pavarotiju.

Četvrto veče, petak 4. septembar rezervisano je za još jedan dokumentarni film o frontmenu grupe „Кud idijoti“ – „Tusta“. Nakon filma, takođe će biti organizovana tribina. Gost večeri biće Sandra Rančić, umetnički direktor festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam.

Poslednje festivalske večeri u okviru FEMUF-A u  subotu 5. septembra biće prikazan igrani film Džulijet.

Koncert Gvardije i Novog zvučnog talasa planiran je 15. septembra.Četvrte nedelje septembra meseca, Centar za kulturu Požarevac, imaće reviju filmova sa filmskog festivala Slobodna zona.

“Pet meseci bili smo lišeni slobode i  sve ono što oplemenjuje čoveka, ljudsko biće je bilo na marginama ili se pokazivalo na društvenim mrežama, ali sve je to minimalno i nedovoljno za čoveka kulture”- istakao urednik književnog programaAleksandar Lukić.

Književne večeri će se takođe održavati, pa je prva več najavljena za utorak 1. septembar. Biće predstavljena knjiga „Dodir vremena“ autora pukovnika Spasoja Čojića, jedna dokumentarna proza u najširem smislu reči. Promocija je zakazana za 19 sati u maloj sali Centra za kulturu. Na promociji će govoriti, pored autora, reditelj Goran Marković i urednik programa Aleksandar Lukić.

Drugo književno veče biće održano 22. septembra gde će se predstaviti kjiga „Tetanus“ , autora Milana Dončića.

Direktorka Centra za kulturu Galina Perić,  apelovala je na sve posetioce Centra za kulturu da dođu i uživaju u pripremljenom programu ali uz   poštovanje svih preventivnih  mera zaštite od virusa Covid 19.

“Posetioci će morati da se pridržavaju propisanih mera, pre svega je obavezno nošenje maski, poštovanje distance, korišćenje dezobarijera i sredstva za dezinfekciju na ulazu u salu Centra za kulturu. Na taj način pokazaćemo odgovornost, kako prema sebi, tako i prema drugima” – naglasila je Perić.

Svi programi su besplatni osim komercijalnih bioskopskih projekcija.

Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend