Kultura

Noć muzeja u Požarevcu: Ove godine onlajn izložbe i prezentacije

Zbog epidemiološke situacije izazvane virusom SARS CoV-2 i radova na rekonstrukciji izložbenih sala i postavki Narodnog muzeja Požarevac sadržaji u okviru 16. Evropske Noć i muzeja 14.11.2020. godine bili su predstavljeni onlajn na sajtu Narodnog muzeja Požarevac i na Fejsbuk stranici muzeja.
Foto/GSU/ Narodni muzej Požarevac -deo kolekcije

Na sajtu Narodnog muzeja Požarevac onlajn je predstavljena izložba šolja i zbirki Narodnog muzeja u Požarevcu i privatnih kolekcija “Užitak uz topli napitak” Na izložbi  su predstavljene šolje iz praistorijske, antičke, etnološke i primenjene zbirke Narodnog muzeja u Požarevcu, kao i veliki broj šolja iz privatnih zbirki. Poseban segment izložbe biće posvećen predmetima koji su se koristili za pripremanje i posluživanje kafe čaja.

Autori izložbe: Danica Đokić, etnolog, muzejski savetnik, Dragan Jacanović, arheolog, viši kustos, Teodora Branković, arheolog, viši kustos, Marina Radosavljević, istoričar umetnosti, viši kustosi Sanja Stojadinović, vodič.

Foto/GSU/ Izložba”Užitak u šoljici čaja”

U okviru noći Muzeja promovisan je i novi sajt Narodnog muzeja Požarevac. Novi sajt prati savremene tendencije prezentovanja postavki u objektima Narodnog muzeja Požarevac, kao i aktivnosti koje se u njima realizuju.

Foto/ GSU/Legat Miodraga Markovića

Pored ovih sadržaja odžana je i prezentacija  pod nazivom “Prateći programi u galeriji Legata Miodraga Markovića u toku Evropske noći muzeja 2015-2019” sa likovnim radionicama i umetničkim sadržajem autora višeg kustosa Marine Radosavljević i prezentacija rezultata radionice “Izrazimo različitosti-predstavimo sebe!”,auto prezentacija – Biljana Milosavljević Pićurić, istoričar umetnosti, kustos.

GSU /Interaktivna radionica

U okviru Evropske noći muzeja, održana je i likovna interaktivna radionica “Izrazimo različitosti-predstavimo sebe!” čiji je autor i voditelj bila Biljana Milosavljević Pićurić, kustos istoričar umetnosti. Radionica je bila deo  programa manifestacije “Muzeji za 10” sa ovogodišnjom temom “Muzeji za jednakost: raznovrsnost i uključenost” koja je trajala od 9-15.11.2020. godine.

Ovom prilikom Galerija savremene umetnosti bila je otvorena za posetioce od 17:00 do 21:00. Posetioci su mogli videti izložbu sa delima 42 autora – IX Bijenale mozaika. “Lepota predanja”,koja predstavlja nastavak dugogodišnje saradnje između Narodnog muzeja u Požarevcu i Galerije Studentskog kulturnog centra iz Novog Beograda. Autor Bijenala je istoričar umetnosti Ljiljana Subotić.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend