Kultura

Otvoren „Viminacium fest“, Kristina Savkov glumica večeri (FOTO)

Foto: Boom93/M. Veljković
Na prostoru arheološkog nalazišta Viminacium otvoren je treći po redu pozorišni festival „Viminacium – Mitovi stari i novi“.

Galina Perić, direktor Centra za kulturu Požarevac je na otvaranju istakla da ovaj festival nastavlja da čuva tradiciju pozorišta.

„Predstave će biti igrane na prostoru Arene i Limesa što festivalu daje posebnu draž i veliku inspiraciju za reditelje i glumce. Ovaj pozorišni festival je posvećen mitovima i legendama od antičkog do modernog doba“ rekla je Galina Perić.

Predrag Mijatović, predsednik Skupština grada Požarevca je rekao da će se u narednim danima slaviti pozorišna umetnost.

„Za istoriju se kaže da je učiteljica života, a život i svi njegovi segmenti su zapravo zadatak teatru da ga opiše i rastumači. Zato je Viminacium fest, festival kome je zapravo suđeno da se dogodi i traje“  istakao je Mijatović.

Profesor Miomir Korać, rukovodilac arheološkog parka Viminacium naglasio je da samo umetnost može da spasi svet.

„ Tu je nešto što je vezano za svest ljudi, a ta svest i taj duh koji ljudi prenose međusobno je ono što spašava svet. U tom smislu, mi večeras spašavamo svet“ kazao je Miomir Korać.

Prve večeri festivala predstavilo se Pozorište mladih iz Novog Sada koje je odigralo predstavu „Kosa“ u  režiji Petera Telihaja. Žiri publike je za glumici večeri proglasio Kristinu Savkov koja je tumačila ulogu Džini Rajan.

Foto: CZK Požarevac – Glumica večeri Kristina Savkov

Podsetimo da će žiri publike svake večeri dodeljivati nagradu za najboljeg glumca odnosno glumicu predstave. Završne večeri stručni žiri dodeliće dve nagrade, statuetu “Zlatna fibula” i nagradu za najbolju predstavu i glumca, glumicu.

Drugog dana festivala predstaviće se Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici. Oni će odigrati predstavu Antigona u režiji Nenada Todorovića. Predstava počinje u 20 časova, a za sve one sa kupljenim kartama biće organizovan besplatan prevoz autobusom, svake večeri od 19 sati ispred hotela “Dunav”

Avatar

Marko Veljković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend