Kultura

Pozorišni portreti ovekovečeni objektivom Bojana Nikolića

Bojan Nikolić
Foto/T.S. Bojan Nikolić otvaranje izložbe pozorišnih potreta
U Galeriji savremene umetnosti otvorena je izložba fotografija pozorišnih portreta, autora Bojan Nikolića. Izložba obuhvata radove nastale u periodu od 2010. do 2019. godine.

U fokusu su  portreti pedeset i pet glumaca u četrdeset i četiri predstave, profesionalnih i amaterskih pozorišta, sa četiri pozorišna festivala u organizaciji Centra za kulturu Požarevac (“Živka Matić”, “Milivojev štap i šešir”, “Glumačke svečanosti “Milivoje Živanović” i “Viminacijum Fest – Mitovi stari i novi”.

otvaranje izložbe
otvaranje izložbe  pozorišnih  fotografija Bojana Nikolića

Čitavu deceniju je trajalo moje fotografisanje, a sama izložba je pripremana oko mesec dana. To su fotografije do 2019. Treba napomenuti da čak pet festivala nisu održana za sve ovo vreme dok traje pandemija. Jesu dva onlajn amaterska festivala,ali tri profesionalna nisu. Ja sa nestrpljenjem očekujem u  avgustu Viminacium Fest i neke nove fotografije i neke nove portrete. Ovde su 64 fotografije, pedeset pet glumaca iz četrdeset i četiri predstave koje su igrale u Centru za kulturu, na ovim našim festivalima od 2010 do 2019. godine.“- rekao je autor  izložbe, Bojan Nikolić.

otvaranje izložbe portreta
Foto/Otvaranje izložbe pozorišnih porteta Bojana Nikolića

Na pitanje kako je nastala ideja da se fotografije pretoče u izložbu Nikolić kaže da tu ima svačije zasluge po malo ali činjenica je da ga ja na čitav projekat ohrabrila Mirjana Odavić, Viši savetnik Muzeja pozorišne umetnosti Srbije.

izložba Bojan Nikolić
Foto/T,S. izložba  fotografija Bojana Nikolića

Iako ideja o ovakvoj izložbi postoji dugo, pitanje je kada bi bila realizovana i ne znam da li bih se usudio da krenem u tu priču da nije došlo, sasvim slučajno, do susreta i razgovora sa Višim savetnikom Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, gospodjom Mirjanom Odavić, koja je, videvši moje fotografije, pokrenula celu priču i ja sam joj neizmerno zahvalan na tome. Kada je ideja oživela prvi koji su reagovali, i bez čije pomoći ne bih uspeo da realizujem sve što sam zamislio, bili su Nenad Petrović i Dejan Krstić , “– kaže Nikolić.

detalj sa otvaranja izložbe
Foto/T.S. otvaranje izložbe

Bojan Nikolić je zaposlen u Centru za kuturu Požarevac na poslovima organizacije kulturnih događaja. Rukovodilac je Velika scene „Milivoje Živanović“ u kome, uz organizaciju – aktivno glumi. Uz pozorišnu fotografiju, bavi se dizajnom, video montažom i animacijom, a njegovo angažovanje zapaženo je i u produkciji nekolicine dokumentarnih filmova i promotivnih aktivnosti CZK Požarevac.

Prateći deo ove izložbe je i katalog u kome su Bojanove kolege, saradnici kao i sadašnja direktorka Centra za kulturu Galina Perić, zatim Goran Jovanović, kritičar i publicista, Mirjana Odavić muzejski savetnik muzeja pozorišne umetnosti Srbije, Dragi Ivić, direktor CKZ Požarevac u periodu od 2013-2019 i Bojan Gačević urednik programa CZK Požarevac izrazili svoje impresije i svoj kritički osvrt na Nikolićev svestrani talenat.

Izložba se realizuje u organizaciji Centra za kulturu Požarevac, uz podršku Grada Požarevca.

Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend