Kultura

Preminuo srpski slikar i skulptor Miloš Šobajić

Foto: Youtube/printsreen/ RTS Program za dijasporu - Zvanični kanal
Poznati srpski i evropski slikar Miloš Šobajić preminuo je od posledica kovida 19 u bolnici „Dragiša Mišović“ u Beogradu. Imao je 76 godina.

Šobajić je, kako su ranije pisali mediji, od kovida-19 oboleo početkom aprila i bio je na lečenju u Kliničko-bolničkom centru „Dragiša Mišović“.

Svoja dela Miloš Šobajić je predstavio na više od osamdeset samostalnih izložbi širom planete i učestvovao je na oko pet stotina grupnih izložbi. Njegova dela se nalaze u Narodnom muzeju i Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, kao i u više desetina muzeja u zemlji, regionu i svetu. Ruska duma ga je nagradila 2018. ordenom počasnog gosta, a 2019. dodeljena mu je Zlatna medalja Republike Srbije za izuzetne zasluge u oblasti kulturnih delatnosti, posebno slikarstva.

Izložbom slika, skulptura i video-rada Miloša Šobajića nedavno je otvorena Galerija Kombank dvorane u Beogradu. Veliki umetnik je posetiocima predstavio deo radova koji su nastali u proteklih 20 godina i koji se bave njegovom večnom temom: progonom.

Šobajić je rodjen 1945. godine u Beogradu.

Diplomirao je na Akademiji vizuelnih umetnosti u Beogradu 1970. a od 1972. godine živeo je i radio u Parizu.

Tokom svoje karijere izlagao je na više od 400 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend