Kultura

U petak otvaranje 2. Međunarodnog bijenala u Velikom Gradištu

Izložbom u zgradi opštine Veliko Gradište, u petak, 11. septembra, biće otvoreno 2. Međunarodno bijenale ''Golub i cveće Milana Besarabića'', posvećeno ovom svestranom umetniku - vajaru, slikaru, muzičaru i pesniku.

Plakat Bijenale2020 VG

Ovogodišnja kolonija nosi poruku – ”Sačuvajte dušu i vode”, i dalje živimo i radimo, i u ovo vreme korone. Kao i prethodno, biće održano na Srebrnom jezeru u čijem okruženju inspiraciju su našli brojni likovni stvaraoci koji su ovom gradu ostavili jedinstveni pečat.

Ovom prilikom biće predstavljeno pedesetak umetničkih dela devetnaestoro slikara i vajara iz Alžira, Avganistana, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Egipta, Hrvatske, Holandije, Izraela, Iraka, Kazahstana, Nemačke, Rusije, Slovenije, Srbije, Tunisa, Turske i Ukrajine. Zbog epidemiološke situacije koloniji prisustvuje petnaestoro umetnika.

Anatoly-Kontsub-Belarus
Anatoly-Kontsub-Belarus

Internacionalni žiri izabraće najbolje umetničko delo za koje je autoru sledi nagrada od 100.000 dinara, a priliku da izabere svog favorita imaće i publika.

Organizator bijenala je Udruženje ”Focus Europa” iz Neudrossenfeld-a (Nemačka) koje okuplja različite evropske umetnike sa ciljem unapređenja suživota u Evropi kroz umetnost i umetničke mreže, a čiji zastupnik za Jugoistočnu Evropu je Snežana Milošević iz Požarevca.

Predrag-Radosevic-Srbija
Predrag-Radosevic-Srbija

Umetnik nežne duše i velikog senzibiliteta, Milan Besarabić  voleo je Veliko Gradište, odakle vodi poreklo po majčinoj liniji, i u koje je dolazio od najranijeg detinjstva pa sve do smrti. Gradištu je poklonio zbirku skulptura, slika i crteža i to je njegova najveća javna zbirka.

Opštinsko zdanje već krase brojna umetnička dela nastala na prethodnim kolonijama, a kao grad umetnosti, Veliko Gradište prepoznatljivo je i na kulturnoj karti Srbije i šire.

Otvaranje bijenala počeće u 10,00 sati, u svečanoj sali Skupštine opštine.

 

 

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend