Politika

Brnabić: Vlada koju predlažem je proevropska, zadatak ubrzati proces evropskih integracija

Brnabić je prilikom izlaganja programa nove Vlade Srbije pred poslanicima u Skupštini Srbije rekla da je "promena Ustava Republike Srbije u delu pravosudja neophodan korak u daljem osnaživanju vladavine prava i daljem uskladjivanju sa evropskim pravnim tekovinama i evropskim standardima".
Beograd, 28.10.2020. – Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabic izlozila je pred poslanicima u Skupstine Srbije ekspoze u kome su sadrzani program i ciljevi nove vlade, danas u Domu Narodne skupstine. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Ona je rekla da je u prethodnom mandatu Vlada Srbije, nakon opsežnih javnih konsultacija koje su trajale nešto više od 18 meseci, kao i konsultacija i podrške Venecijanske komisije, Skupštini uputila inicijativu za izmenu Ustava kako bi pravosudje, “koje je svakako nezavisno”, bilo nezavisno od bilo kakvih i svih političkih uticaja, ali i mnogo efikasnije i odgovornije prema gradjanima.

“Nastavićemo da podržavamo izmene Ustava u oblasti pravosudja u cilju pronalaženja najboljih rešenja za naš pravni sistem”, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da je u mandatu prethodne Vlade, što se tiče medijskog prostora, usvojena Medijska strategija za period do 2025. godine.

“Vlada je ovaj posao uradila u partnerstvu sa medijskim i novinarskim udruženjima, čiji predstavnici su činili polovinu članova Radne grupe za izradu Medijske strategije”, kazala je Brnabić i dodala da su ceo proces podržali Misija OEBS-a i Delegacije EU u Srbiji, kao i Ambasada Norveške i Fondacija Кonrad Adenauer.

Ona je najavila da je ista Radna grupa nastavila i rad na Akcionom planu za implementaciju strategije, za koji je najavila da će biti jedan od prvih dokumenata na dnevnom redu nove Vlade, kao i da se nakon toga “mora nastaviti rad na čitavom setu izmena medijskih zakona”.

Brnabić je rekla da su mediji i civilno društvo medju najvažnijim partnerima u svim reformskim procesima koji se sprovode, zbog čega je doneta odluka da se u okviru Vlade Srbije formira novi resor – Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Prema njenim rečima, ovo ministarstvo će zmedju ostalog, raditi na unapredjenju dijaloga i saradnje sa organizacijama civilnog društva.

“Verujem i mogu da garantujem da je Vlada Srbije u potpunosti spremna da kaže da ćemo na ovome raditi”, kazala je Brnabić.

Brnabić je najavila da će jedan od prvih zadataka ovog ministarstva biti da postavi osnovu za dalji rad na Strategiji za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva kao sveobuhvatnog dokumenta kojim će Vlada, zajedno sa civilnim društvom, odrediti pravce dalje saradnje.

“Vlada Srbije radiće na jačanju demokratskog društva u kojem svi gradjani uživaju jednaka prava, imaju jednake mogućnosti za ostvarivanje svojih potencijala i ravnopravno učešće u svim aspektima društvenog, kulturnog, političkog i ekonomskog života. U skladu sa tim, visoko mesto medju prioritetima buduće Vlade biće inkluzivno društvo, u kome se razlika poštuje i ceni, u kome se aktivno bori protiv diskriminacije i predrasuda u politikama i u praksi, i društvo koje pruža jednake šanse za sve svoje gradjane”, rekla je Brnabić.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend