Društvo Politika

Čomić: “Ministarstvo je alat da se ostvari ono što sanjamo za Srbiju 2030”

mde
Izveštaj Evropske komisije navodi da Srbija ima odlične propise, dobre norme u svim vrstama zakona, ali da je primena zakona slaba.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić je najavila saradnju između lokalnih samouprava i ministarstva, kako bi se ojačala primena zakona koji se ne sprovode.

Čomić je na sastanku u Požarevcu navela da “svi koji su iz budžeta plaćeni moraju da odgovore na potrebe građana.

“To su naši zakoni, a vi ih sprovodite”, rekla je ona obraćajući se predstavnicima lokalnih samouprava Braničevskog okruga, lokalnih centara za socijalni rad, predstavnicima Ministarstva unutrašnjosti poslova, Nacionalne službe za zapošljavanje, predstavnicima nacionalnih manjina i predstavnicima civilnog sektora.

Čomić smatra da ministarstvo služi kao “alat za lokalne samouprave kako bi bilo prave primene zakona i zajedničke nadležnosti”.

Lokalne samouprave dobijaju upitnike koje popunjavaju i šalju ministarstvu kako bi izneli podatke o problemima, a cilj je da ministarstvo te probleme otkloni.

Neke od tema kojima se treba baviti na lokalu su rodna ravnopravnost i diskriminacija, odnosno da li se žene i muškarci jednako tretiraju u lokalnoj samoupravi i svega onoga što piše u zakonu.

“Kako da se borimo protiv diskriminacije, kako da se borimo za prava žena i muškaraca, kako da učinimo da dijalog bude na svakom mestu i kako da bude međuopštinske saradnje u Braničevskom okrugu”.  Kako Požarevac treba da izgleda 2030. i koje su prepreke “da to bude dobro mesto za život, da bude nezaposlenost ispod 3%, da imate put, infrastrukturu, prečišćavač vode, šumu, park…”

“Dakle, to jesu ovi sastanci o stanju stvari trenutno, i o našem zajedničkom radu, gde je ministarstvo alat da se ostvari ono što sanjamo za Srbiju 2030”, navela je ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Foto: Boom 93/S. LIsac

Sanja Lisac

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Ministarsva su vama na vlasti alat da kradete i perete pare. Spustite se na zemlju, pitajte građane šta misle o vama, pa ćete čuti stvari koje vam se nimalo ne bi dopale.

%d bloggers like this:
Send this to a friend