Politika

DS Požarevac: U potpunosti podržavamo građane u borbi protiv izgradnje regionalne deponije u ataru sela Kličevac

Informativna služba Demokratske stranke Požarevac oglasila se saopštenjem povodom namere gradskih vlasti da regionalnu deponiju izgrade u plodnom Stigu, u ataru sela Kličevac

U saopštenju se navodi da većina gradova u Srbiji ima problem sa odlaganjem komunalnog otpada. Možda je i veći problem što ne postoji strategija za selektovanje i izdvajanje sirovina koje se mogu reciklirati, već se sve zajedno gomila na pretrpane deponije.  Grad Požarevac suočen sa problemon prepune deponije doneo je odluku da novo mesto za odlaganje otpada budu obradive oranice. Mesto za odlaganje otpada sigurno ne može biti  plodno poljoprivredno zemljište koje svake godine rađa hiljade tona pšenice, kukuruza i suncokreta. Na pomenutom terenu pčelari, sa svojim pčelinjim kolonijama svake godine prikupe tone i tone meda. Postoje i druga ograničenja koja jednostavno ne dozvoljavaju da se deponija izgradi na ovom mestu i pokazuju da je odluka doneta brzopleto i bez dovoljno prikupljenih podataka o samoj lokaciji.

U Demokratskoj stranci naglašavaju da parcele predviđene za trajno odlaganje otpada su na arheološkom lokalitetu na kome je pronađen praistorijski artefakt,  ,,Kličevački idol” koji krasi grb i zastavu Grada Požarevca. Takodje , izvorište rimskog akvadukta kojim se pre dva milenijuma Viminacijum snabdevao svežom pijaćom vodom, nalazi se tik pored parcele predviĐene za smetlište. Na istom terenu postoji i više stotina godina stari hrast, inače seoski zapis, po kome se i katastarski reon  zove ,,Zapis” u katastarskoj opštini Kličevac. Vetrovi koji na ovom terenu neprestano duvaju i sigurno će stišku ravnicu zasipati letećim otpadom smradom i dimom sa smetlišta. Atmosferske vode kao i otpadne vode sa samog odlagališta, obzirom da je percela na padini, razlivaće se po okolnim plodnim njivama pa sve do vodoizvorišta koje je u neposrednoj blizini.

U DS – naglašavaju da zbog svega navedenog, u potpunosti podržavamo građane okolnih sela koji su odlučni u borbi da ne dozvole ovaj zločin prema prirodi i ljudima koji tamo žive.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • samo vi da ćiutite,vi ste ovu stranku i napravili a sada mi imamo problem,usput izdali ste saopstenje sa velikim zakasnjenjem,jedino ako ste na godišnjem odmoru ili niste hteli da uplasite vaše čedo

  • zasto vi ništa niste uradili po tom pitanju?, bili ste na vlasti!, nego ste ostavili problem ovoj vlasti koja je nesposobna kao i vi kada je bilo vaše zlatno doba.

%d bloggers like this:
Send this to a friend