Politika

Iskorak: Ohrabrujemo građane da uzmu učešće na izborima za Mesne zajednice

Udruženje građana Iskorak izdalo je saopštenje za javnost gde pita vlast da li ima izbora na izborima za lokalne mesne zajednice.

Kako se navodi u saopštenju da u svetlu potpisanog Sporazuma o zajedničkom delovanju između Udruženja građana „Iskorak“ iz Požarevca, „Unije za poljoprivredu i preduzetništvo“ iz Malog Crnića i „Žabarske inicijative grupe građana“ iz Žabara, dajemo zajedničku javnu i nedvosmislenu podršku naporima da se predstojeći izbori za članove saveta mesnih zajednica u ovim sredinama liše degenerativnog političkog uticaja stranaka i partija kako bi se sačuvao demokratski potencijal izbora i omogućilo ispoljavanje suverene volje građana.

Iz ovih organizacija naglašavaju da u tom smislu ohrabrujemo sve čestite građane, sve dobre domaćine, preduzetnike i ljude koji nisu opterećeni političkim ideologijama, da uzmu učešće na ovim izborima kako kao kandidati – tako i kao birači.

U saopštenju se dodaje da su Mesne zajednice su odavno trn u oku vladajućoj koaliciji. Što zbog nejasnih zakonskih rešenja koja se na njih odnose, što zbog činjenice da su predizborne aktivnosti vezane za izbore za članove saveta mesnih zajednica krenule u nedozvoljenom pravcu, došli smo u situaciju da se sada svim raspoloživim sredstvima moramo boriti za depolitizaciju mesnih zajednica i naročito za depolitizaciju procesa izbora za članove njihovih saveta. Razarajući uticaj političkih stranaka, partija i pokreta na izborni proces u mesnim zajednicama dobija svoju potvrdu u brojnim objavama u medijima (i štampanim i elektronskim), posebno u onima koji su naklonjeni vladajućim strankama. Naslovi kao što su; „SNS pobedio na izborima za Savete mesnih zajednica“, „SNS pobednik na izborima za Savet mesne zajednice“, „SNS-u svi mandati u Merošini, Vranju, Raškoj“… potpuno su ogolili nameru vladajuće koalicije da svim sredstvima mesne zajednice pretvore u još jedan instrument vladanja narodom i državom.

Bilo kako bilo, jedino rešenje je u masovnom izlasku na izbore uz potpuno ignorisanje svih onih koji su na liste stavljani po zahtevu bilo koje partije ili stranke. Birati najbolje i najsposobnije, a ne najpodobnije, treba da bude geslo na ovim izborima ako želimo da sačuvamo mesne zajednice kao osnovne ćelije društva u kojima građanin ostvaruje svoja suverena prava koja mu po zakonima zemlje pripadaju. U protivnom, ta kašika otrova koju na ovaj način nudi vladajuća koalicija, produbiće našu agoniju i uvešće nas u košmar kakav se ne da ni zamisliti, zaključuje su u saopštenju.

Celo saopštenje možete pročitati OVDE.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Odlična inicijativa,trebalo bi da svi normalni i čestiti ljudi preuzmu vlast u svojim mesnim zajednicama i isteraju lokalne SNS vlastodržce-kabadahije!
    Pa onda podneti projekte za sredstva iz EU i Evroazijske unije za obnovu i rad tih mesnih zajednica!!!
    Sami da se organizujemo i preuzmemo vlast u svom bliskom okruženju!!!
    Pobuna do slobode!!!

%d bloggers like this: