Izbori 2020

Inicijativa “Ne davimo Beograd” neće učestvovati na izborima

Inicijativa "Ne davimo Beograd" saopštila je da neće učestvovati na predstojećim izborima jer su, kako navode, uslovi još gori, a epidemija koronavirusa još traje.

Predstavnici inicijative su na konferenciji za novinare rekli da su takvu odluku doneli zbog promenjenog društvenog konteksta usled pandemije, velikog nezadovoljstva građana tokom akcija “Bukom protiv diktature” i zbog odluke pojedinih političkih organizacija da učestvuju na “lažiranim izborima”.

Aktivista Inicijative Radomir Lazović rekao je da je bojkot najbolje oružje protiv diktature.

“Naši članovi jasno prepoznaju da su predstojeći izbori farsa i jedino nepristajanjem da učestvujemo na njima osporavamu diktaturu Srpske napredne stranke”, rekao je Lazović.

On je istakao da “nama treba oslobađanje okupiranih institucija”, i objasnio da “cirkusu koji su od parlamenta napravili naprednjaci ne trebaju novi slonovi, klovnovi i žongleri”.

Biljana Đorđević izjavila je da bojkot nije depolitizacija i “treba da otvori prostor da pričamo o onome o čemu ne možemo da pričamo ukoliko se bavimo nasilnom kominikacijom kakvu imamo u u Skupštini”.

Odluci o bojkotu, rekla je, doprineo je i pritisak na birače, jer u uslovima u kojima se procenjuje da je 200.000 ljudi ostalo bez posla, “možemo samo da zamisliomo kakav će socioekonomski pritisak biti na njih”.

Vanredno stanje je pokazalo, istakla je, da se u medijima potpuno suzio prostor da čuje bilo ko osim režima.

Pored toga, navela je, promena izbornog zakona usred izbornog procesa, koji nije prekinut, dodatno pokazuje koliko neregularnosti ima u njemu.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend