Izbori 2020

Jeremić: Rekli smo da nećemo na izbore, hajde neko u Srbiji da održi reč

"Dobar početak toga da opozicija izgradi poverenje je da pokušamo da održimo reč, a mi smo dali reč da nećemo učestvovati na izborima. Nismo rekli razmišljaćemo, dali smo reč i hajde konačno neko u Srbji da pokuša da održi reč", kaže predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

N1/Printscreen

Jeremić objašnjava i zašto smatra da opozicija nema kredibilitet.

“Sigurno je i što znate, svi lideri opozicije su prošli kroz zaista paklenu kampanju demonizacije, ja sam terorista, šef međunarodne bande lopova, moja žena je trgovac drogom, na pravdi Boga ili s pravom, ali narod opoziciji ne veruje onoliko koliko bi trebalo da bi nešto promenila. Doprineli smo i sami, mogli smo da se ponašamo i bolje, pametan čovek uči iz svojih grešaka. Dobar početak toga da se izgradi poverenje je da pokušamo da održimo reč, a mi smo dali reč da nećemo učestvovati na izborima”, poručuje Jeremić.

Na pitanje šta s onima koji su reč pogazili i odlučili da, ipak, izađu na izbore, Jeremić kaže da iz Pokreta slobodnih građana dolaze teške reči i da mu je žao što nisu ispoštovali dogovor, jer bi bilo bolje da jesu.

Lider Narodne stranke kaže da je važno da se opozicija konsoliduje.

“Oni koji su odlučili da se bore protiv sistema da se saberu i da vreme pred nama ne potrošimo na uzajamna vređanja i podele i da koliko toliko, imajući u vidu medije i epidemiju, predstavimo stav zašto ne treba izaći na izbore”, kaže Jeremić.

Na pitanje kako će se meriti uspeh ili neuspeh bojkota, Jeremić kaže – jako teško, jer će sve glasove brojati vlast.

“I oni će izbrojati ono što budu hteli. Veliko je pitanje da li će biti međunarodnih posmatrača, ja sam vodio razgovore sa međunarodnim zvaničnicima i sa žaljenjem konstatujem da ne postoji konačna odluka u Evropi da li će poslati posmatrače ako su izbori 21. juna. To je još jedan razlog da čovek bude skeptičan”, navodi.

Poslanici Dveri Boško Obradović i Ivan Kostić prekinuli su štrajk glađu posle konsultacija sa lekarima i stranačkim kolegama. Obradović je rekao da su se Kostić i on odlučili da štrajk prekinu na “jedan dostojanstven način, kako su ga i počeli”, ali da misle da su ispunili svoj cilj jer su “ukazali na nedemokratsko stanje u Srbiji”.

Vuk Jeremić kaže da je dobro što je došlo do toga jer je zdravlje Boška Obradovića počelo da bude ugroženo.

“Da vidimo da li će biti nekih pozitivnih efekata toga, ja bih se pozitivno iznenadio da bude. Štrajk je veliki korak, to je nešto najveće što u političkoj borbi možete da uradite. Kada se za to opredelite, dobro se pripremite, osmislite, da žrtva koju činite donese dobre rezultate. Bilo bi dobro da u budćnosti imamo manje iskakanja i nekoordinisanih akcija, jer one teško mogu da donesu rezultat. I u budućnosti da se borimo za isto, za promene, da imamo drugačiju situaciju. Individualne akcije, ako imaju radikalan karakter, ne verujem da će nam mnogo pomoći”, smatra Jeremić.

Kaže da mu sve izgleda jako loše i da mu je žao što nisu u situaciji da pošalju konzistentnu sliku o onome što u odlučili.

“Da nema uslova za izbore, da ne treba izaći pod ovakvim uslovima, sad postoji i zdravstveni hazard, ove stvari rasipaju pažnju i kod veilikog broja ljudi izazivaju mučninu”, kaže on.

Komentarišući situaciju u Crnoj Gori, Jeremić navodi da je na ivici ključanja i da je nastavak ponašanja crnogorskih vlasti takav da nimalo ne doprinosi stabilnosti.

“Na priču o novim crkvama i promeni identiteta je Narodna stranka upozoravala, apelujemo na vlasti da se aktivnije uključe. Posao diplomatije je da inormiše međunarodne aktere šta se dešava. Kada imate na raspolaganju diplomatiju možete velikom broju međunarodnih aktera da predstavite šta se dešava, a ono šta se dešava je kršenje elementarnih ljudskih prava. Treba da izbegnemo rečnik i reotirku koji bi dolivali ulje na vatru. Treba pratiti kako se drugi ponašaju u svetu kad dođe do ovakvih situacija”, smatra Vuk Jeremić.

“Vlast nepotrebno ušla u svađu sa EU tokom epidemije”

Predsednik Narodne stranke izjavio je da je vlast usred epidemije koronavirusa i vanrednog stanja potpuno nepotrebno govorila loše o Evropskoj uniji, zarad sticanja političkih poena.

“Potrebno je prekinuti svađe i vređanje svih međunarodnih aktera koji u Srbiji imaju uticaj. Način na koji su se zvaničnici iz Srbije odnosili prema EU na konferencijama za novinare i u javnim nastupima na početku vanrednog stanja je nešto što je bilo apsolutno nepotrebno”, rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova, rekao je da je Evropa prošla kroz teške trenutke tokom pandemije i da ni danas “stvari ne funkcionišu baš najbolje u EU kao rezultat krize”, ali da to nije razlog da se otvara front sa izuzetno važnim političkim i ekonomskim partnerom Srbije.

Jeremić je naveo da će “hladni rat” između SAD i Kine pogoditi ceo svet, pa i Srbiju, i da će postati sastavni deo stvarnosti u kojoj se odvija politički i ekonomski život.

“Ništa više neće biti kao pre i stvari će se promeniti velikom brzinom. Strateški trendovi koji bi ranije trajali 10 godina, sada će postati stvarnost za svega godinu ili dve. O tome bi trebalo da razmišljamo kada budemo pravili planove za budućnost srpske ekonomije, obrazovanja, zdravstva… Sve bi trebalo posmatrati u kontekstu nove realnosti u kojoj će odnosi dve supersile biti sve oštriji”, rekao je Jeremić.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend