Izbori 2020

OEBS otvorio Specijalnu misiju za procenu sprovođenja izbora u Srbiji

Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) otvorila je danas Specijalnu misiju za procenu sprovodjenja izbora (SEAM) za predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji.

 

OEBS Srbija

Misiju, uspostavljenu posle zvaničnog poziva od državnih organa Srbije, predvodi ambasadorka Ursula Gacek iz Poljske, a čini je tim od osam medjunarodnih eksperata, saopštio je ODIHR.

SEAM će biti fokusirana na posmatranje prioritetnih oblasti izbornog procesa, identifikovane od Misije ODIHR o proceni potreba (NAM) koja je sprovedena od 12. do 15. novembra 2019. godine, navodi se u saopštenju.

Misija sa sedištem u Beogradu oceniće izbore u pogledu uskladjenosti sa opredeljenjima OEBS i drugim medjunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore, kao i sa nacionalnim zakonodavstvom.

Posmatrači će pratiti osnovne aspekte izbornog procesa kao što su registracija birača, podnošenje i proglašenje izbornih lista, aktivnosti izborne kampanje i medijska pokrivenost kampanje, rad izborne administracije i relevantnih državnih organa, primena pravnog okvira i rešavanje izbornih sporova.

Sastavni deo posmatranja, kako se navodi, biće sastanci sa predstavnicima relevantnih organa i političkih partija, civilnog društva, medija i medjunarodne zajednice.

U sprovodjenju aktivnosti, SEAM će blisko saradjivati s organima nadležnim za sprovodjenje zdravstvenih mera u Srbiji i pratiti zdravstvene protokole koji su uspostavljeni.

SEAM neće vršiti sistematsko i sveobuhvatno posmatranje samog procesa glasanja, brojanja glasova i tabelarnog prikaza rezultata na dan izbora, u skladu s metodologijom ODIHR za misije za procene sprovodjenja izbora. Medjutim, članovi SEAM će posetiti ograničen broj biračkih mesta na dan izbora.

Dan posle održavanja izbora, ODIHR će predstaviti svoje nalaze na konferenciji za štampu.

Konačni izvestaj koji sažima ukupan izborni proces i uključuje preporuke biće objavljen otprilike dva meseca po završetku izbornog procesa, dodaje se u saopštenju.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend