Izbori 2020

RIK usvojio odluku o formiranju Radnih tela za izbore, odbačen prigovor Parovića

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je odluku o formiranju radnih tela RIK-a za biračke odbore za predstojeće izbore u Srbiji, koji su zakazani za 21. jun.

Marko Veljković/Boom93

Broj članova radnog tela zavisi od broja biračkih mesta u svakoj opštini ili gradu i čine ga najmanje tri a najviše 11 članova.

Na sednici RIK-a rečeno je da radna tela broje 1.014 članova i da su 43 odsto žene.

Radna tela su, izemđu ostalog, zadužena za prikupljanje i objedinjavanje predloga za stalni i prošireni sastav biračkog odbora, primanje izbornog materijala od koordinatora RIK-a i predaje tog materijala biračkim odborima pre glasanja, kao i za pružanje podrške biračkim odborima na sprovođenju glasanja na dan izbora.

Predsednik RIK-a Vladimir Đođević je naveo da je ovlašćeno lice za listu „Srpska stranka Zavetnici“ Milica Đurđević Stamenkovski danas u 13.30 „povukla izbornu listu“.

Đurđević Stamenkovski je ranije izjavila da je RIK poništio izbornu listu, što je, prema njenoj oceni, „bez presedana u istoriji modernog srpskog parlamentarizma i nepravda“ i dodala da će otkloniti nedostatke kako bi ponovo predala listu.

Na sednici RIK-a odbačen je prigovor predsednika Narodnog slobodarskog pokreta Miroslava Parovića o nastavku izbornog procesa zbog pandemije. Đorđević je kazao da ta institucija nije nadležna za donošenje takve vrste odluke te je predložio odbacivanje prigovora kao nedozvoljenog.

Marko Veljković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend