Izbori 2020

SHARE: SNS na prvom mestu po broju oglasa na Fejsbuku

U petoj nedelji kampanje za redovne parlamentarne izbore vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) po prvi put je došla na prvo mesto po broju političkih oglasa na Fejsbuku, rezultati su monitoringa onlajn kampanje koji sprovode SHARE Fondacija i Fondacija Hajnrih Bel.
Ilustracija / Pixabay

SNS je u prethodnih sedam dana imala ukupno 17 oglasa preko zvaničnih kanala: 11 preko stranice stranke i šest putem stranice koja nosi ime njenog lidera Aleksandra Vučića. Međutim, vladajuća stranka je nastavila promociju i putem alternativne stranice “150+ Borba za bolji zivot u Srbiji” na kojoj je bilo aktivno 77 oglasa, čime je SNS prvi put od početka predizbornih aktivnosti došla na prvo mesti po broju političkih oglasa na Fejsbuku – ukupno 94. Treba napomenuti da je u okviru monitoringa primećeno još ovakvih Fejsbuk stranica.

Pored SNS, ponovo je značajan broj oglasa imala opoziciona koalicija Ujedinjena demokratska Srbija (UDS) – ukupno 83 oglasa, s tim što je članice ove koalicije, Stranka moderne Srbije (SMS), iznela najveći deo kampanje sa 60 oglasa. Ova koalicija je i dalje na prvom mestu među opozicionim strankama koje su odlučile da ipak učestvuju na izborima po broju oglasa u kojima je predstavljala svoje kandidate za narodne poslanike, promovisala posete raznim mestima u Srbiji u cilju kampanje i pozivala građane da budu njihovi kontrolori na predstojećim izborima.

Kao i ranijih nedelja, na trećem i četvrtom mestu našli su se Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca i Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd. Zelenović je u prethodnih sedam dana imao 40 aktivnih oglasa dok je Šapić imao 33. Pored ovih lokalnih lidera koji su imali kontinuirano aktivnu kampanju, na petom mesto po broju oglasa popeo se pokret Srpska desnica i njihov lider Miša Vacić, koji su imali ukupno 30 oglasa na Fejsbuku. Ovaj pokret je promovisao svoje aktivnosti u nekoliko beogradskih opština, a među porukama koje su najviše promovisane je slika vojnika u uniformi uz tekst: “Srpska Desnica je mesto sabiranja svih rodoljuba! Zato si nam potreban TI koji ćeš biti posvećen! Koji ne sediš skrštenih ruku! Koji voliš Srbiju!”

Što se tiče stranaka koje bojkotuju predstojeće izbore, Stranka slobode i pravde i njen lider Dragan Đilas imali su devet oglasa, Demokratska stranka i njen predsednik Zoran Lutovac osam oglasa, Narodna stranka i pokret Dveri po jedan oglas, kao i Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića (2 oglasa) koja bojkotuje parlamentarne izbore ali će učestovati na izborima na Vračaru.

Tviter zajednica sve aktivnija

Tviter zajednica u regionu bila je aktivnija u proteklih sedam dana u komentarisanju predizborne kampanje pa je uz haštagove #izbori2020 i #bojkot2020 napisano 4720 tvitova, što je značajan skok u odnosu na prethodnu nedelju kada je taj broj iznosio 3117.

Najpopularniji tvit na temu bojkota u poslednjih sedam dana bio je tvit pevača Vlada Georgieva – 1,429 lajkova i 127 retvitova dobio je popularni pevač na objavu “Čega se pametan stidi budala zaokruži” u kojoj poziva građane na bojkot.

Na temu #izbori2020 najveći broj lajkova i retvitova dobila je objava političkog analitičara Bobana Stojanovića (@Radoholicar), koji je objavio da je poslao zahtev za pristup informacijama od javnog značaja Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) tražeći podatke o elektronskim potpisima svih stranaka koje su predale svoje liste. Za ovu objavu Stojanović je dobio 654 lajka i 127 retvitova.

Mediji

Onlajn mediji sa nacionalnom pokrivenošću napisali su ukupno 866 vesti o predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima i time nastavili trend povećanog izveštavanja iz prethodne nedelje.

Ovo je nedelja sa najvećim brojem napisanih vesti na domaćim portalima od početka predizborne kampanje nakon ukidanja vanrednog stanja.

Za prethodnih sedam dana portal Danas napisao je najviše vesti o izborima, ukupno 215. Sledi sajt Blica na kome je objavljeno 180 vesti na ovu temu i portal Nova S sa 173 vesti.

Od devet nacionalnih medija koji su deo analize, kod svih je primetan povećani broj vesti osim kod portala Blic i Mondo koji su prošle nedelje imali već broj vesti o ovoj temi.

Kompletan izveštaj možete pročitati OVDE.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend