Politika

Izveštaj Evropske komisije: Značajan napredak Srbije u oblasti inovacija

laptop office
Foto /ilustracija Pixabay laptop
Srbija je ostvarila značajan rast od skoro 30 odsto u poslednje tri godine u oblasti inovacija, objavljeno je u poslednjem izveštaju Evropske komisije o oceni inovacija (European Innovation Scoreboard), saopšteno je danas iz Vlade Srbije.

Prema izveštaju u kojem se ocenjuju različite komponente inovacija na osnovu zvaničnih podataka, kao što su oblasti ljudskog kapitala, digitalizacija, inovativne privrede i drugi, rast Srbije je duplo brži od rasta država članica EU.

Ocena izveštaja Evropske komisije je da je Srbija u svim oblastima zabeležila zapažen rast, pogotovo u prethodne tri godine, navodi se u saopštenju.

Srbija je sada na nivou 66,2 odsto proseka EU (2018. godine bila je na 58 odsto), dok je u određenim oblastima daleko ispred proseka EU. U oblasti kreiranja inovacija u malim i srednjim preduzećima Srbija je 65,8 odsto iznad proseka EU, a u oblasti zapošljavanja u inovativnim kompanijama 46 odsto iznad proseka EU u toj oblasti.

Iz Vlade je rečeno da je ovaj uspeh rezultat povećanih ulaganja države u inovacije, nauku i obrazovanje, kao i privatnog sektora koji je prepoznao budućnost privrede u oblasti inovacija.

Broj zaposlenih u IT industriji je dupliran za manje od četiri godine, na više od 40.000 u 2021. godini. U Srbiji sve veći broj kompanija razvija svoje inovativne proizvode, što i dokazuju prodaje domaćih IT kompanija za iznose od više stotina miliona evra.

Preporuka izveštaja je da će dodatna ulaganja, pogotovo kroz finansijsku podršku razvoja startapova, ulaganja u fondove rizičkog kapitala, i razvoja obrazovanja koje će omogućiti veći broj talentovanih kadrova, omogućiti dalji rast Srbije na ovoj listi.

Izveštaj Evropske komisije o oceni inovacija, daje komparativnu analizu u oblasti inovacija za zemlje članice EU i druge evropske zemlje.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend