Politika

Narodna stranka: Državna pomoć gradjanima obesmišljena poskupljenima ulja, benzina i struje

Član Predsedništva Narodne stranke Vladimir Kovačević ocenio je danas da je pomoć države gradjanima od 60 evra obesmišljena povećanjem cena, prvenstveno jestivog ulja i goriva koje, po njegovim rečima, ozbiljno ugrožava standard svakog domaćinstva u Srbiji.

Kovačević je pozvao Vladu Srbije da, povodom “eksplozije cena” jestivog ulja u prodavnicama, hitno naloži Republičkoj direkciji za robne rezerve da proda iz rezervi odredjenu količina ulja kako bi se stabilizovalo tržište i smanjio uticaj špekulativnih postupanja.

“Vlada je, pored uticaja kartelizovanog tržišta proizvodjača i trgovaca, glavni krivac za poskupljenje”, rekao je predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i preduzetništvo.

Kovačević je naveo da dok gradjani očekuju pomoć od 60 evra iz budžeta, vlast “na mala vrata” povećava cene osnovnih namirnica i tako vraća novac u budžet.

“Glavni uzrok poskupljenja jestivog ulja je potpuno neodgovorno ponašanje Vlade Srbije, koja je u aprilu 2020. godine dozvolila izvoz jestivog ulja, suprotno pametnim reakcijama ostalih država tokom pandemije koje su zabranile izvoz ulja kako bi zaštitile svoje proizvodjače i potrošače”, rekao je Kovačević.

Podsetio je da je prosečna cena jestivog ulja u januaru prošle godine iznosila 121,8 dinara, a da sada najjeftinije ulje robnih marki košta izmedju 142 dinara i 150 dinara, ako ga ima, dok se cena ulja Vital kreće izmedju 160,99 i 179,99 dinara.

Dodao je da je struja poskupela za ukupno 7,9 odsto i da je povećan porez na imovinu, kao i da su povećane cene televizijske pretplate, bankarskih usluga i proizvoda duvanske industrije.

“Cene benzina i dizela su poslednjih pet meseci povećane za 15 odsto, a gasa za 10 odsto. Gradjani plaćaju danak ekonomskom i privredničkom neznanju vlasti, koja kao jedini kriterijum ekonomskog napretka vidi prodaju ‘dedovine’ i namamljivanje stranih investitora da umesto domaćih privrednika proizvode za potrebe našeg naroda”, naveo je Kovačević.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend