Politika

Partija radikalne Levice Požarevac: Osuđujemo neodgovornu i bahatu politiku države koja isključuje decu iz većinske populacije

Odbor Partije radikalne levice u Požarevcu oglasio se saopštenjem u vezi sa obaveštenjem za roditelje da deca čiji jedan od roditelja ​nije u radnom odnosu ​od 4. novembra ne mogu dovoditi decu u predškolsku ustanovu zbog pandemije Covid-19. Saopšetenje prenosimo u celosti.

Dana 30. oktobra dok se otvarao Tržni centar “Galerija” u Beogradu, kako javljaju pojedini mediji “najveći na Balkanu” – a poznato je i da su tržni centri među najvećim izvorima zaraze – predškolska ustanova Ljubica Vrebalov u Požarevcu je izdala obaveštenje za roditelje da deca čiji jedan od roditelja ​nije u radnom odnosu ​od 4. novembra ne mogu dovoditi decu u predškolsku ustanovu zbog pandemije Covid-19.

Obaveštenje je dato poslednjeg radnog dana u nedelji, čime je roditeljima ostavljeno samo 2 dana da skupe potrebnu dokumentaciju. Podsetimo, ​Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je Instrukcijom predškolskim ustanovama sa preporukama Ministarstva zdravlja u vezi sa postupanjem predškolskih ustanova povodom otvaranja objekata za prijem upisane dece u vreme trajanja epidemije COVID-19 od 5. maja, dalo smernice i preporuke u vezi sa postupanjem i organizacijom rada predškolskih ustanova u okviru novog režima mera u vreme trajanja epidemije COVID-19.

Instrukcijom je određeno da je prijem deteta u predškolsku ustanovu moguć samo uz potvrdu od strane poslodavaca ​koja dokazuje da poslove moraju da obavljaju u sedištu ili drugim poslovnim i organizacionim jedinicama poslodavca, sa kontaktom poslodavca. Tako su prilikom upisa dece u predškolske ustanove je trajao od aprila do avgusta meseca ove godine, pri čemu su roditelji ​morali da prilože, pored dokaza o zdravstvenim pregledima, i dokaze da su oba roditelja u radnom odnosu, kao jedan od uslova za upis dece u vrtić​.

U PRL kažu da tekst i tumačenje ovog Uputstva su blatantan primer diskriminišuće logike i vrhunac licemerja neoliberalnih vlasti da potpuno isključe iz podrške decu iz velikog broja radničkih porodica, gde su roditelji u prekarnom radu, od kojeg veliki broj žena na kojima je često sav teret brige o domaćinstvu. Najteže su pogođene samohrane majke u nesigurnom radu ​kojima država ne samo da ne pomaže, već ih ovakvim merama dalje gura u nesigurnost i siromaštvo. Veliki broj roditelja je ostao bez posla usled krize zbog Covid-19 pandemije, što ih stavlja u još teži položaj – onemogućava im se da pronađu drugi posao, uskraćuje im se pravo na rad i čitave porodice se teraju u još veće siromaštvo. Mnogo roditelja je prinuđeno da radi na crno, da obavlja razne poslove a da nisu prijavljeni, kako bi prehranili svoju porodicu. O njima niko ne brine i ne mari, već im se jasno govori da ne mogu ni na 4 sata dnevno ostaviti dete u predškolsku ustanovu, kako bi imali bilo kakav prihod koji bi prehranio porodicu, platili vodu, struju, i podmirili osnovne svakodnevne troškove.

Dodatno, roditeljima koji rade od kuće, koji podrazumeva konstantno prisustvo i brigu roditelja nad detetom ovakvim merama se obesmišljava i dodatno otežava. Ni jedno dete ne sme biti izuzeto iz mera i usluga predškolskih ustanova! Onemogućavanje nezaposlenima, radnicima/cama na crno i prekarnim radnicima (agencijski radnici, oni na povremenim i privremenim poslovima ili ugovorima o delu, oni kojima poslodavac nije u zemlji…) da decu upišu u vrtiće, a u ovom slučaju i ako su u međuvremenu ostali bez posla od trenutka upisa, stvara začarani krug u kome oni zbog stalne brige o deci nisu u mogućnosti da nađu posao i stvara naročito nepovoljne okolnosti za zapošljavanje žena, na koje tradicionalno pada najveći teret brige.

Iz Partije radikalne Levice osuđuju neodgovornu i bahatu politiku države koja isključuje decu iz većinske populacije u nesigurnom radu da pohađa predškolsko uništavajući detinjstva i praveći klasne razlike koje određuju decu u najmlađem dobu. Politiku koja roditeljima koji pošteno žive od svog rada, ali kao i većina, jedva “krpe kraj s krajem” i tlačeni su od poslodavaca koji im ne daju standardne ugovore, kao i majkama, stubovima većine porodica koje ovako nešto najteže pogađa.

PRL se zalaze za jednaku dostupnost vrtića i predškolskih programa za svu decu i pozivamo sve roditelje pogođene ovakvim merama da nam se pridruže u borbi za javno i svima dostupno vaspitanje, obrazovanje i brigu o porodici i detetu, navodi se u saopštenju Partije radikalne levice.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend