Politika

Pokret jasno i glasno: Krivična prijava protiv gradonačelnika

Pokret jasno i glasno podneo je krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Požarevca Saše Pavlovića zbog povrede tajnosti glasanja prilikom obilaska birača u Zaječaru.

Kako se navodi u saopštenju ovaj pokret je podneo krivičnu prijavu protiv gradonačelnika nadležnom tužilaštvu zbog aktivnosti na dan lokalnih izbora u Zaječaru. Naime,  28. marta zabeleženo kamerom i objavljeno na društvenim mrežama i u tradicionalnim medijima njegovo pojavljivanje ispred ulaznih vrata nepoznatog lica i sa spiskom nepoznate sadržine.

Prijava je podneta i zato što je bez odgovora na pitanje ko je on i bez ikakvog objašnjenja ili izvinjenja napustio lice mesta, te zato što je potvrdio na konferenciji za štampu svoj identitet sa snimka, kao i da je posećivao birače svoje stranke na dan izbora u Zaječaru, objasnivši da to rade i druge stranke i da je na svoje učešće i doprinos vladajućoj stranci ponosan.

Pokret javno i glasno smatra da je gradonačelnik Požarevca na ovaj način izvršio krivično delo iz člana 160. Krivičnog zakonika, Povreda tajnosti glasanja, koje glasi: “Ko na izborima ili referendumu povredi tajnost glasanja, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci” Ili drugo i teže delo iz odeljka “Krivična dela protiv izbornog prava” Krivičnog zakonika RS.

Pokret navodi da iz svega navedenog proizilazi da je izborno pravo nepovredivo i reč je o ustavnom pravu zaštićenom krivičnopravnim sankcijama. Slobodni izbori podrazumevaju slobodno formiranje izborne volje, slobodnu odluku da se glasa ili ne glasa, kandiduje ili ne kandiduje, slobodnu volju da se o svojoj izbornoj volji izjasni ili ne izjasni, tajnost celokupnog izbornog postupka, te samim tim su nedopustive sve radnje pritisaka, suptilnih ili neposrednih, ni pre dana održavanja izbora, a posebno na taj dan.

Sve to zajedno čini temelj izbornog prava i preduslov je slobodnih izbora, koji se ostvaruju putem načela tajnosti glasanja i na druge predviđene načine, navodi se u saopštenju.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

3 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Bravo za Jasno i glasno. Ovo što mi mlatimo po društvenim mrežama i po komentarima…mačku o rep. Tek po prijavi ikada iko može da utvrdi odgovornost. Pošto tužilaštvo spava zimski san, ovakvi pokreti aktivista su jedino svetlo u tami koja se spušta na nas već godinama, decenijama… Vladajuća klika se toliko opustila i toliko poistovetila svoju sektu sa državom, da su im ovakve izjave kao što ih daje ovaj “naš” gradonačelnik postale normalne. U iole normalnim zemljama bi bio prinuđen da na polovini konferencije za štampu na kojoj priznaje da je na snimku on, podnese ostavku. Direktno kršenje zakona i Ustava on komentariše sa: ma to je ok, ne vidim ništa sporno, i drugi su to radili… Pa nemoj barem da nam vređaš inteligenciju za toliko…

  • Respect have Jasno i Glasno!!! Mada su Tužilaštvo i Policija,morali da reaguju po službenoj dužnosti,ali…!!! Očigledno da mi građani Srbije plaćamo Tužilaštvo i Policiju da ćute i pomažu u vršenju krivičnih dela!!! A,kome podneti krivične prijave protiv Tužilaštva i Policije?!?

  • A zloupotreba sl. polozaja sto je isplacivana plata u punom iznosu a zaposleni su u Zajecaru, a sl. automobili, a troskovi smestaja.

%d bloggers like this:
Send this to a friend