Politika

Ponoš: Dva nestranačka pregovarača

Foto: N1/Printscreen
Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je da „sukob nije prava reč“ za sadašnji nivo odnosa te partije i Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa i nada se da neće ni biti, a da se sukobi događaju među „klanovima u okviru SNS".

Ponoš je u intervjuu za portal Nova.rs rekao da se nada da još nisu propale šanse da Narodna stranka i SSP zajedno učestvuju u pregovorima o izbornim uslovima uz posredovanje EU, ali da opoziciji vreme curi, saopštila je Naodna stranka. „Evropskim posrednicima se inače ne žuri. Vučiću još manje. To što mu moćni strani igrači podmeću sitne požare pod skute, ne znači da hoće da ga zapale. Hoće samo da mu pokažu da mogu da ga zapale ako konačno ne uradi ono oko čega su se pogodili. Njima se žuri da im to završi, a nama se žuri da ga sklonimo kako to ne bi završio“, rekao je Ponoš u intervjuu portalu Nova.rs.

„Ako ne nastupimo zajedno, ne možemo da se nadamo značajnijem popravljanju izbornih uslova“, dodao je Ponoš. Na pitanje „da li je moguće sarađivati nakon nastupa“ predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića, Ponoš je odgovorio da je Jeremić samo javno saopštio dijagnozu, a da to ne znači da Narodna stranka nije spremna da pruži maksimalan doprinos izlečenju. Ponoš je ponovio da Narodna stranka zastupa stav da bi opozicija trebalo da nastupi sa jedinstvenom pregovaračkom platformom i sa jedinstvenom delegacijom sastavljenom od dva nestranačka pregovarača nespornog kredibiliteta. „Koliko sam razumeo, najnoviji stav SSP je da po dva eksperta pregovaraju svaku od nekoliko tema, a da ih svojim prisustvom u sali podržavaju politički predstavnici svih stranaka koje se deklarišu kao opozicione.

To je format kojim se zvanični pregovori obesmišljavaju, a pravi se vode na nekom drugom mestu i moguće od strane onih kojima niko nije dao mandat za to“, rekao je Ponoš. Ponoš je dodao da insistiranje na „očigledno neracionalnom pregovaračkom formatu“ nosi rizik od razjedinjenog nastupa opozicije u pregovorima i ka razvrstavanju u izborne kolone za učešće na izborima za čije bi uslove opozicija tek trebalo da se izborimo. „To bi svakako bilo na štetu uspeha u pregovorima. Prvo, jer bi jedinstvena opozicija postigla više u pregovorima i drugo, jer prerano formiranje izbornih kolona signalizira spremnost da se izađe na izbore bez obzira na uslove“, objasnio je Ponoš.

On je istakao da ne razume političku logiku po kojoj je za uspeh u borbi za izborne uslove važnija preporuka neke, čak i ne mnogo jake, političke afilijacije u evropskom parlamentu od opozicionog jedinstva. „Verujem da se do uspeha u ovom političkom odmeravanju sa režimom izvesnije stiže snagom proisteklom iz jedinstva srpske opozicije nego uzdanjem u obećanja i pomoć briselske opozicije“, rekao je Ponoš.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend