Politika

RIIS Istok i PSG pozdravljalju odluku o poništenju javne nabavke za javni prevoz

Regionalna inicijativa Istočne Srbije Istok i Pokret slobodnih građana izdali su saopštenje za javnost u kome pozdravljaju odluku Republičke izborne komisije za zaštitu prava potrošača u vezi javne nabavke za javni gradski i prigradski prevoz u Požarevcu.

Kako se navodi u saopštenju ovih organizacija da je pljačka građana Požarevca od 25 miliona evra sprečena je odlukom Republičke komisije za zaštitu prava ponuđača da poništi javnu nabavku za gradski i prigradski prevoz.

Oni u saopštenju ovih organizacija se smatra da je ovo još jedan dokaz korupcije koja se dešava u Gradu Požarevcu, čije rukovodstvo poklanja novac građana firmama bliskim Srpskoj naprednoj stranci.

Dodaje se i da javni prevoz u Požarevcu trebao je da postane komunalna delatnost, to je naloženo dva puta iz Republičke komunalne inspekcije krajem prethodne godine. Međutim, ovo je već drugi put da se poništava ova javna nabavka čiji ukupni iznos je skoro 25 miliona evra zbog diskriminatornih uslova javne nabavke, kojom favorizuju unapred poznatog izvođača koji poseduje 25 vozila na KPG pogon (komprimovani prirodni gas-metan), a čija su vozila na KPG pogon proizvedena upravo 2011. godine. Mimo toga, Grad je u obavezi da privatnom partneru, prevozniku, finansira nabavku vozila tokom trajanja Ugovora, i to u vrednosti od skoro 6 miliona evra.

U saopštenju se kaže da nije jasno, ako se u Studiji finansijski proračuni godišnje potrošnje goriva odnose na EURO6 motore, na koji su način godišnju cenu potrošnju dizel goriva projektovali na cenu godišnje potrošnje KPG koji je najmanje 30 odsto jeftiniji od euro dizela?

Organizacije RIIS i PSG su i ranije ukazivali na nezakonitosti i greške u postupku. Pozivajući se na neusaglašene i diskriminatorne uslove javne nabavke, podneli smo zahtev 10. februara 2020. godine da se ona obustavi, uz obrazloženje da su kriterijumi za dodelu ugovora i uslovi za učestvovanje diskriminatorni a da javna nabavka ne ispunjava propisane uslove. Predlog je, naravno, odbačen.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Bravo za redakciju portala BOOM 93, izuzetno hrabro,primer nezavisnog novinarstva!
    Opoziciona koalicija je opet u pravu, evidentno je da lokalni vlastodržci-kabadahije uništavaju grad i.građane već više decenija i da je korupcija ogromna i da su uvek prisutne razne malverzacije i mahinacije,i što je najgore na sve te činjenice i dokaze, Tužilaštvo i Policija ćute i prave se mrtvi umesto da postupaju po službenoj dužnosti i pohapse sve vlastodržce-kabadahije na lokalu,zajedno sa svim tajkunima-lopinama,koji su se obogatili na pljačkaškoj privatizaciji i raznim kriminalnim radnjama!!!

%d bloggers like this:
Send this to a friend