Politika

Skupština slobodne Srbije: Budućim generacijama ostavljamo uništenu prirodu i zatrovanu zemlju

zagađenje vazduha
Foto/ Pixabay zagađenje
Skupština Slobodne Srbije oglasila se saopštenjem.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Poslednjih meseci se građani Srbije sve češće pitaju ko u njihovo ime odlučuje o eksploataciji prirodnih resursa. Javnosti najpoznatiji slučaj je rudnik litijuma kompanije “Rio Tinto” u okolini Loznice, ali u severozapadnoj Srbiji (tj. okolini Valjeva), kao i na preko 20 lokacija na području čitave zemlje takođe se vrše istražne radnje vezane za eksploataciju ne samo litijuma već i drugih ruda (bora, bakra, zlata…).

Formalna i neformalna udruženja građana, aktivističke organizacije i pojedinci traže transparentnost informacija o opravdanosti, ekonomskoj isplativosti, kao i potencijalnim negativnim uticajima rudnika na zdravlje ljudi i životnu sredinu. Očigledno je da takve informacije nisu (široko) dostupne i da organi vlasti, počev od lokalnog pa do državnog nivoa, smatraju da imaju pravo na tajnost informacija pod izgovorom „državnog interesa“.

Izvesno je da se politika (zlo)upotrebe rudnih resursa neće promeniti dokle god postoji zakonska regulativa prema kojoj je rudna renta u Srbiji 3-4% i dok ne postoji zakonska obaveza investitora za sanaciju i revitalizaciju predela nakon zatvaranja rudnika. Nema sumnje da sa ovakvim sastavom Skupštine Srbije, postojeći, loši zakoni neće biti promenjeni, a zahvaljujući korumpiranosti izvršne i sudske vlasti, „dobri“ zakoni i dalje se neće primenjivati u Srbiji.

Skupština slobodne Srbije podržava sve inicijative i poziva građane da aktivnim učešćem nateraju organe vlasti da javnost upozna sa svim efektima korišćenja rudnih resursa, jer su građani Srbije suštinski vlasnici tih (i drugih prirodnih) bogatstava.

Proći će i ova bura koja više decenija devastira našu zemlju, ali svi mi se moramo zapitati šta će ostati posle nje na ovim prostorima. Građani Srbije, podignite glas protiv uništavanja prirode i ne dozvolite da vašim potomcima ostane zatrovana zemlja.

To je vaš patriotski čin protiv bahatog i nemarnog odnosa vlasti prema prirodnom nasleđu koje vam je ostavljeno na čuvanje budućim generacijama

Avatar

Marko Veljković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend