Politika

SSP: Da li se pod plaštom zakupa zemljšta otima legat i zadužbina Obrenovića?

Foto: Boom93/MMV
Gradski odbor Stranke slobode i pravde Požarevac poziva gradonačelnika grada Požarevca da se hitno obrati građanima radi odgovora na važna pitanja koja su se nedavno pojavila u javnosti.

Kako se navodi u saopštenju gradonačelnik je 10. marta doneo i potpisao odluku o raspisivanju javnog oglasa za davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u gradu Požarevcu.

Ovom odlukom pored brojnih parcela obuhvaćene su i sve parcele legata i zadužbine Obrenovića na potesu Ljubičevo, koje su kao državno poljoprivredno zemljište date na korišćenje Javnom preduzeću Ljubičevo. Radi se o parcelama koje nose brojeve  9527/3, 9527/2 ukupne površine 5 hektara i 44 ara,  za koje je sprovedena licitacija pod brojem 429, te parcele 9714/2, 9715/1, 9716/1 i 9718/9, ukupne površine 2 hektara i 19 ari za koje je sprovedena licitacija pod brojem 434, koje praktično predstavljaju zemljište oko same ergele, upravne zgrade i štala u kompleksu ergele, a koje su  uvrštene u ovu odluku iako je korisnik istih JP Ljubičevo. Ispod ovih parcela su izvori termalnih voda.

Kako navode u saopštenju Stranke slobode i pravde ove parcele se ne mogu dati u zakup jer iste predstavljaju legat i zadužbinu i poverene su na korišćenje JP Ljubičevo. Radi se o “srcu“ Ljubičeva, o zemljištu gde se sada nalaze padoci zbog kojih građani i odlaze u Ljubičevo.

Gradski odbor SSP-a navodi da skandaloznom odlukom gradonačelnika, ove parcele su izlicitirane  u iznosu manjem od 8.000 dinara po hektaru. To znači da je za oko 8 hektara centralnog dela Ljubičeva plaćeno manje od 80.000 dinara godišnje i to na period od 15 godina. Interesantno je da se javio samo jedan ponuđač na licitaciji. Jasno je da se radi o  pokušaju otimanja legata i zadužbine Obrenovića pod plaštom davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta koje je odavno na meti. Povodom toga su već pojedini štampani ali i elektronski mediji i portali objavili tekstove navodeći i imena lica koja na tom potesu navodno imaju ideju da grade etno selo. Neposrednom proverom utvrdili smo da je tačno da  sve napred navedne parcele praktično predstavljaju zemljište oko same ergele, upravne zgrade i štala u kompleksu ergele uvrštene u ovu odluku, iako je korisnik istih JP Ljubičevo.

Članovi SSP-a utvrdili su i to da se radi o odluci koja je suprotna Zakonu jer ove parcele svakako ne mogu biti date u zakup niti na korišćenje, jer su već date JP Ljubičevo koje ima pravo da ih koristi kao i kompletan kompleks legata i zadužbine što već dugo vremena i čini.

Zbog ovih dešavanja Stranka slobode i pravde postavlja pitanje zašto je gradonačelnik Požarevca potpisao ovako štetnu odluku i šta je njen pravi cilj? Da li je sam tako odlučio ili je možda dobio i od koga instrukcije da tako nešto učini? Da li je to nagrada za one koji su preleteli iz DS u SNS i istoj doneli odbornički mandat, a  koji sada imaju ideju da prisvoje legat Obrenovića za mizeran godišnji iznos od  80.000 dinara?

Ko je i kako utvrdio početnu cenu zakupa po hektaru u iznosu od 6.996,oo dinara?

Da li je ovo početak gašenja JP Ljubičevo ?

Da li su tačna javna pogovaranja da iza ove odluke stoji interes dela SNS da se pojedincima omogući pribavljanje ovog zemljišta sa izvorom termalnih voda radi izgradnje nekakvog etno sela ?

Gradski odbor SSP Požarevac očekuje da se gradonačelnik hitno obrati građanima Požarevca sa konkretnim i jasnim odgovorima, pre svega zbog građana koji i nisu obavešteni o ovom pokušaju otimačine legata i zadužbine Obrenovića.

Gradski odbor SSP Požarevac podseća gradonačelnika da imovina grada Požarevca ali i Republike Srbije nije imovina SNS-a niti njihova dedovina, već imovina koja pripada svim građanima. Zato ćemo se i ubuduće oštro suprotstaviti svakom pokušaju  njenog prisvajanja ili protivzakonitog korišćenja na bilo koji način. Još jednom podsećamo gradonačelnika da funkciju na kojoj se nalazi vrši u ime svih građana, a da je tek onda poverenik stranke kojom se kako sam reče ponosi. Požarevac je malo i naš. Zato ćemo ga braniti od svakog pokušaja otimačine, naglašava se u saopštenju SSP-a.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Naravno da se otima legat knjaza Miloša Obrenovića,kao što je otimamo iz legata u proteklih 70.godina! Šta nije jasno?!?
    Očekivao sam od partije SSP da ode u Arhiv grada Požarevca i da uvidom u arhivsku građu nauči i saznaju da je Knjaz Miloš gradu Požarevcu ostavio legat od preko 3500 hektara zemlje,koje je Komunističko-satanističko-patokratska f….a 70.godina otimala i preprodavali,a grad i građani su izgubili rentni kapital,što jednostavno znači da je grad i građani Požarevca ostali bez 10 milijardi dolara zarade i kapitala u proteklim godinama! Što je najgore od svega određeni podobni komunistički rukovodioci i njihove familije su se za toliko novca obogatili!!!
    Nije vlastodržpkoj fukaru dosta,pa su odlučili i da preostalih 350 hektara pokradu i otuđe, a Tužilaštvo i Policija ćute i prave se mrtvi,umesto da postupaju po službenoj dužnosti!
    Komunističko-UDBA-ški kulaci su za 70.godina vladavine otuđili, ukrali i opljačkali iz legata Knjaza Miloša preko 3200 hektara zemlje i oko 10 milijardi dolara!!! Šta nije jasno?!?

%d bloggers like this:
Send this to a friend