Politika

SSP: Pandemija još više produbila problem zdravlja ljudi

Gradski odbor Stranke slobode i pravde povodom Svetskog dana zdravlja u saopštenju koje je prosleđeno medijima navodi da je zdravlje u protekloj godini jedna od tema koja je najviše pominjana i da je pandemija koja je pogodila čitav svet samo produbila problem zdravlja i koliko je ono ustvari ugroženo.

Kako se u saopštenju navodi, da je mnogo vremena propušteno u edukaciji stanovništva o značaju vakcinacije. Davanje medijskog prostora nekompetentnim licima da promovišu za i protiv je dovelo do zbunjenosti građana. Jedinstveni Call centar je mogao da posluži da pojedinac dobije preporuku i savet o tipu vakcine koju treba da dobije.

Ovaj odbor se osvrnuo i na probleme koji imaju ljudi koji ne boluju od koronavirusa, već imaju druge hronične bolesti, a u nemogućnosti su da dođu do adekvatne zdravstvene zaštite.

Kapaciteti u zdravstvenim ustanovama koje zbrinjavaju kardiološke, hirurške, onkološke…pacijente kao i medicinsko osoblje koje radi sa njima ispod su svakog minimuma. Ovo je posebno veliki problem u gradovima u unutrašnjosti, gde su bolnice, ali i primarna zaštita
preorijentisani na rad sa Covid pacijentima.
Takođe, kako navode, posebno je narušeno mentalno zdravlje u svim starosnim kategorijama. Strah, anksioznost, nedovoljna primanja,
nezaposlenost i izostanak socijalizacije doprineli su da mentalno zdravlje bude naročito
ugroženo.
“Posebno treba istaći da su zdravstveni radnici najugroženiji! Poslednjih godinu dana većina
radi bez godišnjeg odmora. Rad u skafanderima uzima danak u vidu novootkrivenih
hipertenzija, oštećenja vida kao posledica višesatnog nošenja vizira, bolova u kičmi i
zglobovima, poremećaj sna…”, navodi se u saopštenju.
Predlog ove stranke, kako bi se sačuvalo zdravlje i kako bismo sledeći Svetski dan zdravlja dočekali u zdravijim okolnostima da, se spreče i sankcionišu sva masovna okupljanja, da se formira stručni štab koji će jasno i nedvosmisleno upravljati merama, ne koketirajući sa brojkama i vlašću, da se uposle svi nezaposleni i prerasporede postojeći zdravstveni radniki, omogućiti obuku, kao i da se poveća zarada zdravstvenim radnicima ( posebno za rad u jedinicama intenzivnog lečenja), omoguće sistematski pregledi na godišnjem nivou, dobijanje statusa službenih lica i beneficirani radni staž za period trajanja pandemije.
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend