Politika

SSP: Zašto javno preduzeće koje je na gubitku daje poslove podizvođaču?

Foto: Boom93/MMV
Gradski odbor Stranke slobode i pravde u Požarevcu oglasilo se saopštenjem povodom ostvarenih gubitaka javnih preduzeća u prvom kvartalu.

Kako se navodi u saopštenju da među njima prednjači JКP Vodovod i kanalizacija sa preko dvanaest  miliona dinara gubitka samo u prvom kvartalu ove godine. Istovremeno, ovo javno preduzeće ima i 11 više zaposlenih radnika u odnosu na Zakonom dozvoljen broj.

Iz ove stranke navode i da JКP Vodovod i kanalizacija bi trebalo da bude nosilac razvojnih projekata, pa ipak, gotovo deceniju vladavine režima SNS-a, niti je izgrađena fabrika vode, niti postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda iako su to bila gromoglasna obećanja pred svake izbore.

Iz Stranke slobode i pravde naglašavaju da  je vreme pokazalo da gradska vlast u ovom i prošlom sazivu, nema kapacitet da rešava ozbiljna pitanja. Međutim, nema ni pokušaja da se preduzmu mere konsolidacije ovog javnog preduzeća.  Da li uopšte znaju uzroke gubitaka i razloge stranačkog zapošljavanja ili u tome i sami učestvuju ? Pitanja smo postavili, odgovora nema.

U saopštenju za javnost iz ove političke organizacije ističu da su istražili poslovanje JКP Vodovod i kanalizacija i saznali poseban kuriozitet. Naime, ovo javno preduzeće koje posluje sa gubitkom i viškom zaposlenih, poslove ugradnje vodomera poverava podizvođaču i to već drugu godinu zaredom. Tako će za dve godine podizvođač na ovim poslovima zaraditi više miliona dinara. Pitanje je prosto: Zašto se za obavljanje poslova za koje je ovo javno preduzeće i osnovano angažuje podizvođač? Šta rade prekobrojno zaposleni i zašto ovo javno preduzeće samo ne ugrađuje vodomere kao što je to činilo i ranije, već te poslove poverava podizvođaču lišavajući se zarade od više miliona dinara kojom bi se sanirao značajan deo duga?

Takođe iz ovog odbora postavljalju pitanje gradonačelniku Požarevca

Da li će konačno preduzeti mere iz svoje nadležnosti kako bi se poštovao Zakon ili će ostati nemi posmatrač nedomaćinskog poslovanja, koje plaćaju građani kroz uvećane račune za vodu ?

Gradski odbor SSP Požarevac će nastaviti da postavlja pitanja koja su od interesa za građane Požarevca.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend