Politika

Stranka slobode i pravde: Nudimo rešenja za ekološke probleme

Foto: Boom93/MMV
Gradski odbor Stranke slobode i pravde održao je konfenreciju za novinare na kojoj je govoreno o ekološkom planu ove stranke kao i inicijativi za osnivanje alimentacionog fona.

Vladan Milosavljević, predsednik gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Požarevcu je rekao da plan za „Eko spas Srbije” predviđa jako mnogo mera koje se mogu primeniti kako bi se rešili problemi i u samom gradu.

„Prema našem planu republika je ta koja će se uključiti kako u izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda tako do forimranja regionalnih centara za upravljanje otpadom. Na nama je, sa stanovništa lokalne samouprave, da doprinesemo rešavanju tih problema i da se ne svodimo samo na projekte koje koštaju. Mi naš plan nudimo i predstavnicima vlasti, ovo više nije političko pitanje nego je pitanje života i zdravlja svih naših sugrađana. Za 30 dana je moguće većinu tih mera sprovesti i veliki broj tih mera pokrenuti“ istakao je Milosavljević.

Plan stranke slobode i pravde predvića između ostalog krivičnu odgovornost za one koji iznose lažne podatke o zagađenju vazduha, smanijvanje PDV-a za kupovinu EKO vozila na 1%, uvođenje ekoloških standard EU za sve kompanije, posebno za najveće zagađivače ZIJIN-a u Boru i HESTIL-a u Smederevu. U planu je predviđeno i ukidanja ložišta na mazut i prelazak nagas, zamena kućnih ložišta i prelazak na gas, raskig ugovora za sapionicu u Vinči, zabranu izgradnje MHE na teritoriji Republike Srbije, zabranu izgradnje na Makiškom polju, ulaganje u obnovljive izvore energije, povećanje broja ekoloških inspektora, izgradnja sistema za prečišćavanje voda kao i zabranu uništavanja Velkog ratnog ostrva.

Takođe u Stranka slobode i pravde u svom ekološkom planu predviđa oduzimanje dozvole za rad kompaniji Rio Tinto, zabranu prodaje uglja lošeg kavaliteta, zatvaranje divljih deponija i  izradu regionalnih centara za upravljanje otpadom, primenu zakona koja zabranjuje prodaju GMO proizvoda u Srbiji, privremene mere zatvaranja kompanija koje ne poštuju ekološke standard kao i zabarnu neplanske seče šuma.

Jelena Bogavac, potpredsednik gradskog odbora SSP-a je govorila o inicijativi za osnivanje alimentacionog fonda. Ona je naglasila da je ova akcija pokrenuta povodom meseca koji posvećen roditeljstvu.

“Alimentacioni fond je tu da obezbedi finasijsku sigurnost deci, ali i samohranim roditeljima od momenta pokretanja brakorazvodne parnice pa do trajanja momenta isplaćivanja. Ova inicijativa predviđa zaštitu dece i roditelja jer alimentacioni fond preuzima ulogu, a dalji sudski spor se vodi protiv nesavesnog roditelja. Ovaj fond u većem broju država Evrope na snazi i zasnovan je na rešenjima koja postoje, a na nama je da ga usvojemo, implementiramo i tako pomognemo” naglasila je Jelena Bogavac.

Inicijatvu za osnivanje alimentacionog fonda pokrenula je potpredsednik SSP-a Marinika Tepić.

Marko Veljković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend