Politika

Tek formirana vlast, a već 5 ostavki odbornika i jednog člana veća

Na poslednjoj sednici skupštine gradsko veće u Požarevcu je ostalo bez jednog člana, nakon ostavke Darka Mirkovića. Parlament je dobio 10 novih odbornika, nakon što je šestoro izabrano na funkcije, a četvoro podnelo ostavke zbog funkcija koje već obavljaju. Deo opozicije u parlamentu je činjenicu da su  direktori pojedinih javnih preduzeća bili kandidati za odbornike na izbornim listama svojih stranaka ocenila kao obmanu birača.
odbornici u skupštini (foto: U.U./Boom 93)

Ostavka Darka Mirkovića bila je očekivana nakon incidenta u kome je oštećen automobil gradske uprave. On je u tek formiranom gradskom veću bio zadužen za resor gradske opštine Kostolac i mesnih zajednica, a istoimenu funkciju obavljao je od 6.marta prošle godine. Skupština je samo konstatovala njegovu ostavku u veću , a s obzirom da je u novom sazivu bio izabran kao odbornik i odmah imenovan u gradsko veće, parlament je izglasao i prestanak njegovog odborničkog mandata.

Tako je Mirković u jednom danu ostao i bez funkcije u izvršnoj vlasti i bez mesta u parlamentu.

Skupština nije izabrala novog člana gradskog veća i to bi moglo da se dogodi na narednoj sednici.

Na toj sednici se očekuje i zamena za Baneta Spasovića, dojučerašnjeg gradonačelnika, čija je ostavka na odborničku funkciju usvojena.

Potvrđeni su mandati za šest novih odbornika umesto gradonačelnika Saše Pavlovića, njegovog zamenika Slaviše Aleksića, te članova gradskog veća Tomice Stojanovića, Milana Jovića i Srđana Miletića.

Četiri nova odbornika u skupštini su se našla nakon što su odborničke mandate vratili Tanja Lončar, Nenad Marković, Miodrag Stepanović i Slobodan Jović. Svi oni su su usmeno podneli ostavke zbog javnih funkcija koje već obavljaju.

Predstavnici DJB u skupštini su potez stranaka u vlasti, koje su osobe na direktorskim funkcijama u javnim preduzećima pre isteka funkcija kandidovale za odbornike, ocenili kao funkcionersku kampanju i obmanu birača, odnosno kao nešto što nije u sukobu sa zakonom, ali nije ni etički, ni moralno.

Lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ već je „iskoristila“ 58 mandata sa svoje izborne liste koja ima 68 imena.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend