Politika

Vučić: Srbija ostaje na putu ka EU, nećemo protiv onih koji su nam pomogli

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, na otvaranju međunarodne konferencije "Svet posle koronavirusa", da Srbija ostaje na evropskom putu ali da neće nikada biti protiv svojih saveznika koji su joj pomogli za vreme pandemije.
youtube/printscreen

Vučić je izjavio da se više stvari promenilo u prethodnih šest meseci nego u protekloj deceniji.

On je naglasio da je danas važno govoriti kako Srbija sagledava odnose u svetu i o poziciji Srbije u budućnosti i reakciji na političke i zdravstvene izazove u budućnosti.

Vučić je istekao da Srbija ostaje na evropskom putu, ali da neće da ide protiv saveznika i onih koji su pomogli Srbiji u vreme koronavirusa i da mora da razvija odnose sa Rusijom, Kinom i SAD, a da na regionalnom nivou Srbija mora da radi na jačnju privrednog uticaja u regionu.

Srbija, po njegovom mišljenju, treba da gleda da se makne „iz senke velikih“ i da će kada ne mogu da zamere predsedniku Francuske ili austrijskom kancelaru reći „‘ajde da zgzimo Vučića“.

Vučić je ocenio da evropski put ne zavisi samo od Srbije i reformi, već i od dešavanja u Evropi i svetu.

On je rekao da su protiv ideje „malog Šengena“ oni od kojih je to najmanje očekivao i da su to želeli da stopiraju jer ta ideja „nema tutora“.

Vučić je rekao da nema toga ko nije očitao bukvicu pri pokušaju rešavanja pitanja Kosova i da se svi ponašaju kao da se to više tiče svih nego Srba i Albanaca i koji misle da problem treba rešiti u skladu sa njihovim geopolitičkim interesima.

Navodeći da je prosečna plata u martu bila 510 evra, Vučić je ocenio da će Srbija uskoro preteći Hrvatsku po bruto društvenom proizvodu.

Vučić je rekao i da će Srbija imati jednog konkurenta po rastu u Evropi i da će to biti jedna zemlja EU koja nije „naročito popularna u poslednje vreme u Briselu“, a da su u Srbiji u aprilu ekonomski rezultati loši, ali bolji od onoga što se očekivalo.

Govoreći o situaciji u svetu, Vučić je ocenio da su u pandemiji svoju snagu pokazale Kina i Nemačka, a da je za Srbiju važno da gleda sta se dešava u svetu, jer se „stvari dramatično menjaju“.

„Ako se sagleda uticaj korona virusa na ekonomije najmoćnijih zemalja sveta, uvidećete veliku snagu s kojom iz pandemije izlaze Nemačka i Kina“, rekao je Vučić.

Nemačka, po njegovom mišljenju, ima apsolutnu dominaciju u Evropi, a Kina je prva izašla iz krize, prihvatila globalizaciju i preuzima ulogu jednog od ključnih igrača.

Vučić je rekao i da su Sjedinjene Države teško pogođene korona krizom i da se bliži svom broju poginulih iz Drugog svetskog rata, ali je da će SAD ekonomski početi da raste.

On je rekao da je ova zapažanja izneo prvi, kao i ocene solidarnosti u Evropi koju su kasnije „mnogi plagirali“ i dodao da „ono što je dopušteno Jupiteru nije i volu“, da zna da je Srbija mala da bi on to mogao da govori, ali da ne želi da Srbije bude mala i politički nevažna.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend