Sport

Počinju Olimpijske igre

Spektakularno otvaranje, koje tradicionalno prati početak ovog sportskog spektakla, možda i neće biti toliko fascinantno, jer su organizatori morali da prilagode događaj komplikovanim merama protiv širenja koronavirusa, javlja RTS.

To znači da će na potpuno novom, milijardu i po dolara vrednom Olimpijskom stadionu otvaranje pratiti svega 950 visokih zvaničnika, državnika i najvažnijih gostiju. Pre izbijanja pandemije koronavirusa bilo je planirano da se Igre otvore pred najmanje 70.000 gledalaca, ali je strah od širenja infekcije, taj broj sveo prvo na 10.000 i na kraju na simboličnih 950 ljudi.

Kako bi donekle nadomestili izostanak navijača, organizatori su predstavili čitav niz tehničkih čuda o čijim će se mogućnostima gledaoci, verovatno, upoznati tokom takmičenja.

Dodatni udarac organizatorima predstavlja i činjenica da je dan uoči otvaranja, zbog greha iz mladosti, otpušten režiser otvaranja Igara, Kentaro Kobajaši, koji je u vreme kada je još radio kao komičar zbijao neumesne šale na račun pogroma Jevreja tokom Drugog svetskog rata. Svega nekoliko dana pre “Afere Kobajaši”, organizacioni komitet je otpustio kompozitora muzike koja prati otvaranje, jer je, u međuvremenu priznao da je, tokom školovanja, tlačio dečaka sa posebnim potrebama.

Ubrzo nakon te dve afere, iz opticaja je povučen i zvanični program otvaranja. Ipak, na otvaranju Igara će, po prvi put od 1988. godine, na slobodu biti pušteno jato golubova, simbola mira, čime će biti obnovljena tradicija stara koliko i moderne Olimpijske igre. Od puštanja golubova se odustalo pošto je, na zgražavanje vaskolikog čovečanstva, desetak ovih ptica uletelo u olimpijski plamen u Seulu.

Takođe, najavljeno je da će akrobatski tim japanskog ratnog vazduhoplovstva “Plavi impuls” pred početak ceremonije na nebu iznad grada, obojenim dimom iscrtati olimpijske krugove. Uprkos silnim problemima, organizatori se iz petnih žila trude da Igre proteknu bez većih teškoća, pošto su Japan i sponzorske kompanije do sada, zvanično, u ovaj sportski spektakl uložili 15,4 milijardi dolara.

Nezvanično, stručnjaci procenjuju da je račun dvostruko veći, tvrdeći da upravo zbog toga nije nimalo čudno što vlasti, ni pod ozbiljnim pritiskom javnosti, nisu otkazale Igre. Ipak, čim car Narihito otvori Olimpijske igre, sve nedaće sa kojima se Tokio suočavao tokom proteklih osam godina pašće u drugi plan. U naredne dve sedmice, svet će imati priliku da gleda najbolje sportiste na najznačajnijem takmičenju na svetu, navodi RTS.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend