Sport

Šta FIFA preporučuje u vezi smanjivanja plata?

Sve teža finansijska situacija u klubovima zbog pandemije koronavirusa naterala je čelnike čak i nekih od najvećih klubova u Evropi da već krajem prošlog meseca počnu sa smanjivanjem plata igračima i trenerima.

Kod nas je to uradila Crvena zvezda, koja je pre par dana dogovorila sa svojim timom “kresanje“ plata za 50 posto u naredna tri meseca, uz opciju da i posle toga dođe do određenih korekcija ukoliko se situacija ne normalizuje.

A šta s tim u vezi preporučuje FIFA, otkrile su u svom tekstu zagrebačke “Sportske novosti“.

“Osnovni model za prilagođavanje plaća u vanrednim okolnostima trebao bi biti postignut dogovorom kluba i igrača. FIFA kod takvih dogovora ne postavlja nikakve limite.

Ukoliko se klubovi i igrači ne uspeju dogovoriti, klub će se ravnati sa zakonima države iz koje dolazi. FIFA jasno ukazuje na to da svi ugovori igrača mogu biti suspendovani dok god je suspendovan fudbal. Međutim, klub je u tom slučaju igraču dužan osigurati minimalac u skladu s nacionalnim zakonom.

Ukoliko u državi u kojoj se klub nalazi ne postoji zakon koji bi regulisao status igrača u vanrednim okolnostima, tada klub može i na svoju ruku smanjiti primanja igrača, ali tu će odluku morati da obrazloži nadležnim institucijama FIFA. U tim slučajevimaće se razmatrati sledeći segmenti:

– da li je smanjenje ugovora ekonomski opravdano smanjenjem prihoda;

– da li je smanjenje ugovora proporcionalno za kompletnu ekipu ili važi samo za pojedince;

– jesu li plate proporcionalno smanjene i svim zaposlenima u klubu

– da li je smanjenje zaista napravljeno nakon pregovora obavljenih u dobroj veri, kako za klub, tako i za igrače“.

Takođe, kada su u pitanju igrači kojima ugovori ističu u junu, ili su već potpisali ugovore sa novim klubovima, koji bi trebalo da počnu da važe od juna, sve to će se prolongirati do okončanja tekuće sezone.

“Novčane obveze novog kluba prema takvom igraču počinju tek sa startom nove sezone. Igrači koji zbog pandemije ili posljedica pandemije dogovore raskid ugovora s klubom, moći će nakon toga za novi klub potpisati u bilo kojem trenutku“, navode “Sportske novosti“ najnoviju preporuku iz FIFA.

IZVOR: Sportske.net

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend