Društvo Sport

U Požarevcu treće kolo Prve lige košarke u kolicima

Foto: facebook.com/sasa.pavlovic.pozarevac
U Požarevcu je danas u okviru trećeg kola održan turinr Prve lige Srbije za košarkaše u kolicima.

Turnir je otvorio Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca koj je rekao da su današnji učesnici turnira vrhunski sportisti koji prezentuju ovaj sport na najbolji način.

„Uveren da je današnji dan samo uvertira za gostovanje ovog sporta u našem gradu, zahvaljujem se Savezu košarke u kolicima Srbije na poverenju koje su nam ukazali“ kazao je Pavlović.

Na turniru uzele su učešće ekipe Despota iz Beograda, Naisa iz Niša i Bjeline iz Republike Srpske

Šta je košarka u kolicima?

Košarka u kolicima je paraolimpijski sport od prvih paraolimpijskih igara koje su održane 1960. godine u Rimu, a igra se još od sredine četrdesetih godina prošlog veka. Ovaj sport se igra prema pravilima koja su gotovo identična sa pravilima Međunarodne košarkaške federacije (FIBA). Teren je istih dimenzija, kao i visina koševa. Utakmica traje 40 minuta. Postoje specifična pravila koja se odnose na kretanje igrača, s obzirom da su takmičari u kolicima.

Košarkom u kolicima se može baviti bilo koja osoba sa invaliditetom i nije neophodno da je invaliditet takav da takmičar koristi kolica i u svakodnevnom životu. Svaki takmičar, u zavisnosti od stepena invaliditeta, ima određen broj bodova. Bodovi se odnose na specifične zahteve košarke u kolicima i što je takmičar fizički manje sposoban da izvršava određene košarkaške veštine to je broj bodova koji on ima manji. Na parketu može da bude kombinacija takmičara takva da im je ukupan maksimalan broj bodova 14.0, što obezbeđuje da u timu u svakom momentu učestvuju osobe sa različitim stepenom invaliditeta. Smisao ovog pravila je da se u igru ravnopravno uključe osobe sa većim stepenom invaliditeta.

Avatar

Marko Veljković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend