Film

49. FEST za duhovni i estetski oporavak

Iako prvi put u prolećnom terminu, najveći praznik filma sačuvao je kontinuitet prikazivanja filmova u najboljim salama pred onima zbog kojih i postoji. Uz poštovanje mera protiv zaraze, FEST je izbegao siromaštvo doživljaja i tužne, ali ponekad i nužne, onlajn solucije. Tako će prvi pred festivalsku publiku u petak, 7. maja, sjajni film otvaranja ‘’Veliko iskopavanje’’, a šta nam ovogodišnji FEST još nudi pročitajte u tekstu našeg saradnika Gorana Jovanovića.

Prošle godine FEST je bio poslednje normalno što se na kulturnom planu dogodilo i bilo je neokrnjeno od pošasti koja se približavala a zatim uzela maha. Sada, uz pad broja zaraženih i na talasima dobrog procenta vakcinisanih protiv Kovida-19, ali uz neminovno pomeranje na termin u prvoj polovini maja, FEST bi trebalo da bude povratak starom normalnom. A ove godine Jugoslav Pantelić, umetnički direktor, i njegov tim odabrali su negde oko 70 naslova koji će se prikazivati u Sava Centru, Kombank Dvorani, Domu omladine, bioskopu Cineplexx Galerija Belgrade.

Za one koje drma nostalgija za vremenima kada svetska kinematografija jeste bila bolja i temeljnija, kada je nudila više svežine, inventivnosti i filmskih radosti, a manje cinizma, reciklaže i analiza postistine, tu su Festovi klasici (program ‘’Festovih 50’’ donosi ostvarenja poput Odiseje u svemiru 2001, Smrti u Veneciji, Andreja Rubljova, Tristane, Ponoćnog kauboja, Limenog doboša, Borsalina, Zmijskog jajeta, Beti Blu… U ovom programu naći će se i premontirana i izmenjena verzija filma Kum 3 Frensisa Forda Kopole, ovaj put pod nazivom Kum, epilog: Smrt Majkla Korleonea. Oni koji su pogledali ovu verziju kažu da se treći nastavak sada kvalitetom približio svojim prethodnicima koji spadaju u remek-dela sedme umetnosti.
Sa nedavno završene ceremonije dodele Oskara stiže nam pristojan broj laureata: Zemlja nomada Kloi Žao, Otac Florijana Zelera, Žena koja obećava Emerald Fenel, Zvuk metala Darijusa Mardera, Minari Lija Ajzaka Čunga. Tu je i ostvarenje rediteljke iz Tunisa Kuter Ben Hanije Čovek koji je prodao svoju kožu, koje je bilo nominovano za najbolji međunarodni film. Među ugledna rediteljska imena čiji će filmovi uveličati ovo festivalsko izdanje spadaju Vudi Alen, Ištvan Sabo, Pedro Almodovar, Sali Poter, Madžid Madžidi… Vudi Alen predstaviće se ostvarenjem Rifkinov festival, Ištvan Sabo delom Konačni izveštaj, u kome ponovo sarađuje sa Klausom Marijom Brandauerom kao u svom zlatnom periodu, a Pedro Almodovar se predstavlja polusatnim filmom Ljudski glasovi. Autorka Sali Poter, rediteljka koja na neki način nastavlja tradiciju stilske začudnosti i osobenog artizma svojih slavnih kolega iz britanske kinematografije kao što su Ken Rasel, Derek Džarman i Piter Grinavej i u svom opusu ima bar jedno remek-delo (Orlando, 1992), u programu ovogodišnjeg festivala ima film Putevi kojima nisam pošao sa izvanrednom glumačkom ekipom (Havijer Bardem, Ela Fening, Lora Lini, Selma Hajek i naša Branka Katić). Madžid Madžidi, jedan od iranskih reditelja kojeg naša publika posebno ceni, predstaviće se filmom Deca sunca.

Kao što se to poslednjih godina redovno dešava i na ovom FEST-u imaćemo odličan izbor filmova iz regiona. Tu je film Zora, drugi iz zamišljene trilogije Dalibora Matanića, nastavak Zvizdana koji je imao pre nekoliko godina izvrstan prijem u Kanu a zatim i odličnu inostranu distribuciju. Istaknuti slovenački reditelj Vinko Moderndorfer dolazi nam sa filmom Zastoj, a još jedan hrvatski film, silno nagrađivan u Puli, potpisuje Danilo Šerbedžija. Reč je o ostvarenju Tereza37, s vrhunskim glumačkim izdanjem Lane Barić u liku nezadovoljne i promiskuitetne udate žene.
Nekoliko srpskih filmova doživeće svoju premijeru na FEST-u. Oleg Novković je prema scenariju svoje redovne saradnice Milene Marković napravio film Živ čovek, u kome glavnu ulogu tumači Nikola Đuričko. Film Ivana Ikića Oaza imao je svetsku premijeru na festivalu Veneciji prošle godine, a sada će doživeti i domaću premijeru. Tu je i krimić Lihvar Nemanje Ćeranića.
Osim filmova nominovanih za Oskara i ostvarenja etabliranih autora u programu ‘’Gala’’ biće još zanimljivih naslova: rediteljski debi Viga Mortensena Posrtanje, zatim Moja godina sa Selindžerom Filipa Falardoa, Amonit Fransisa Lija sa dve sjajne glumice Kejt Vinslet i Seršom Ronan, Minamata Endrjua Levitasa sa Džonijem Depom, Sneg u Benidormu ugledne španske rediteljke Izabel Košet (Moj život bez mene), Ljubavnici sve cenjenije bivše glumice Nikol Garsija, Supruga špijuna Kirošija Kurosave…

Vredi istaći i kvalitete još jednog filma iz američke nezavisne produkcije, koja je dominirala (i pobedila) u trci za Oskara. U pitanju je delo Asistentkinja Kiti Grin sa Džulijom Garner o surovom licu kapitalizma i brutalnosti moćnih i uspešnih. O Narcisu i Zlatoustom, nemačkom ostvarenju u režiji Štefana Ružovickog, već smo pisali na našem portalu.

U glavnom takmičarskom programu FEST-a nalazi se 18 filmova iz 12 zemalja.

Glavni Festov žiri čine ove godine: Igor Đorđević, glumac, Dane Komljen, reditelj, Zaharias Mavroeidis, reditelj i scenarista, Dubravka Kovjanić, glumica, i Ines Tanović, rediteljka.
Za neke nagrade se već sada zna ko će ih dobiti. Počasnu nagradu ‘’Beogradski pobednik’’ dobiće veteran Puriša Đorđević, koji je naročito 60-ih godina prošlog veka svojom neformalnom tetralogijom, koju čine Devojka, San, Jutro i Podne, obeležio nove vetrove u jugoslovenskoj kinematografiji, zatim glumac sa domaćom i holivudskom karijerom, Rade Šerbedžija (videćemo ga u hrvatskom filmu Ribanje i ribarsko prigovaranje Milana Trenca), i svetski poznat scenograf Miljen Kreka Kljaković o kome će biti prikazan dokumentarni film Slobodana Ivetića Kreka: Lovac na snove na zatvaranju festivala.

Festival koji traje do 16. maja, biće otvoren u petak, 7. maja, filmom Veliko iskopavanje reditelja Sajmona Stouna, koji je toliko dobar da smo mu posvetili poseban tekst u vidu filmske kritike. Slogan ovogodišnjeg festivala je ‘’Povratak u budućnost’’ i višestruko je simboličan.

Goran Jovanović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend