Film

Arsenijevićev film Strahinja Banović osvojio glavnu nagradu na festivalu u Karlovim Varima

Foto: Youtube/Printscreen
Glavnu nagradu na 55. medjunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima osvojio je film Stefana Arsenijevića "Strahinja Banović" o izbeglicama iz Gane u Srbiji.

Kristalni globus Arsenijeviću je, večeras na svečanom zatvaranju festivala, uručio njegov direktor Jirži Bartoška a deo nagrade je i ček na 25.000 dolara koji dele režiser i producent.

Ova epska priča o gorućem problemu današnjice, migraciji, osvojila je prethodno i sporedne nagrade – nagradu ekumenskog žirija i nagradu Europa Cinemas Label za najbolji evropski film u drugoj po značaju takmičarskoj sekciji Na istok od Zapada.

U glavnoj takmičarskoj konkurenciji nagradu za glavnu mušku ulogu osvojio je jedan od dvojice glavnih junaka “Strahinje Banovića” Ibrahim Koma.

Jelena Stanković dobila je posebno priznanje za kameru u toj koprodukciji Srbije, Francuske, Luksemburga i Litvanije.

Pedeset peti medjunarodni filmski festival u Karlovim Varima održan je ponovo posle pauze prošle godine kada su se filmovi prikazivali zbog pandemije kovid-19 on lajn u bioskopima a i ove godine je pomeren u termin od 20. do 28. avgusta kako bi gledaoci stigli da se vakcinišu.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend