Film

Besonova formula

Ne samo zbog prisustva Žana Renoa, već i zbog postavke glavnog ženskog lika koji predstavlja kombinaciju između An Parijo iz Nikite i Saše Lus iz Ane, američki film The Doorman pokazuje da je Lik Beson imao presudan uticaj na japanskog reditelja Rjuheja Kitamuru. O ovom atraktivnom akcionom ostvarenju piše naš filmski kritičar Goran Jovanović.

U godini doziranih ili otkazivanih premijera zbog Kovida-19, i film poput The Doorman, koji se kao novitet našao na repertoaru srpskih bioskopa, može imati sasvim solidan prijem gledalaca koji se odvaže da u teškim epidemiološkim prilikama odu u dvorane. Akcioni prizori su dobri, podela uloga korektna, zaplet predvidljiv i već mnogo puta viđen, ali kad projekcija krene vi ipak nemate vremena da mislite na mane, ali možete usput prikupljati, ako imate zavidno gledalačko iskustvo i filmofilski nerv, detalje koji će vas podsetiti na Umri muški ili Na liniji vatre, a u postavci glavnog lika, na niz akcionih heroina Lika Besona.

Tu su reference i na Leona, delom i ambijentalne, ali onaj harizmatični lik sa nekih dvadeset pet godina preko, sada je doživeo metamorfozu i predstavlja se kao Viktor Duboa (Žan Reno), rešen da od svog starog prijatelja iz Istočne Nemačke otme umetničko blago u vidu nekoliko slika, vrednih na desetine miliona dolara. Sve se odvija u ogromnom njujorškom stambenom kompleksu ’’Karington’’, gde Ali (veoma dopadljiva i snalažljiva Rubi Rouz, australijska manekenka i glumica, zvezda superherojske serije Batwoman, partnerka Kijanu Rivsa u Džonu Viku 2), bivša pripadnica marinaca, sa teškim bagažom činjenice da nije uspela da zaštiti porodicu američkog ambasadora u Rumuniji prilikom jednog terorističkog napada, dolazi kako bi okrenula novi list i započela posao portira. U zgradi živi i njen rođak sa malom ćerkom. U zgradu iznenada upada banda lopova koju predvodi Viktor Du (Žan Reno), rešen da od svog starog prijatelja iz Istočne Nemačke otme umetničko blago u vidu nekoliko slika, vrednih na desetine miliona dolara. Sve se odvija u ogromnom njujorškom stambenom kompleksu ’’Karington’’, gde Ali (veoma dopadljiva i snalažljiva Rubi Rouz, australijska manekenka i glumica, zvezda superherojske serije Batwoman, partnerka Kijanu Rivsa u Džonu Viku 2), bivša pripadnica marinaca, sa teškim bagažom činjenice da nije uspela da zaštiti porodicu američkog ambasadora u Rumuniji prilikom jednog terorističkog napada, dolazi kako bi okrenula novi list i započela posao portira.

Youtube/prinscreen

U zgradi živi i njen rođak sa malom ćerkom. U zgradu iznenada upada banda lopova koju predvodi Viktor Duboa i po svaku cenu želi da dođe do umetničkog blaga koje se prema njihovim saznanjima nalazi sakriveno u zidovima jednog stana. Viktorovi saradnici su veoma brutalni i ne prezaju od najgoreg nasilja kako bi stigli do cilja i zadovoljili svog gazdu. Među njima, kao lažni portir, nalazi se i Borz (efektno izdanje norveškog glumca Aksela Henija), surova desna ruka svoga nalogodavca. Oni ne znaju koliko je Ali obučena u borilačkim veštinama i relativno lak zadatak pretvara se zbog iznenadnog protivnika u pravu moru. Završni duel između Ali i Borza, nakon što se junakinja efektno oslobodi svih drugih kriminalaca, podsetiće u nekim trenucima na finalni obračun između rivala u filmu Godina zmaja Majkla Ćimina. Ipak Ali, čini se, oslobađa se svog kolege ’’portira’’ na još brutalniji način, pošto će ga razneti bombom i poslati njegove ostatke direktno na oštrice ogromnog ventilatora.  Pre toga, publika će takođe doći na svoje, u sjajno osmišljenoj sceni kada jednog od negativaca Ali zaspe salvom sitnih eksera koji su smešteni u flašu koja eksplodira.

Rjuhej Kitamura spretno vodi ovaj akcioni triler, priča ima obrte i dinamiku i osvaja ritmom dešavanja. Već uvodni kadrovi, kada Ali ima zadatak da obezbedi jedno putovanje supruge i ćerke američkog ambasadora u Rumuniji, puni su akcije i spektakularnih prizora. Kasnije se priča premešta u pomalo tesan i klaustrofobičan prostor zgrade, hodnika i stanova, ali i u takvom ambijentu režiser dobro vuče konce naracije i puni prizore uzbudljivim dešavanjima.

Žan Reno, pomalo atipično, iako tumači lik negativca, nije nešto previše agresivan niti besan, niti sam kreće u akciju i nasilje. Kao da ga istinska strast prema umetničkim delima kojima je opsednut (naravno i njihovom cenom) omekšava i čini otmenim, a prljave i krvave poslove kad je nužno prepušta beskrupuloznim likovima poput Borza. Svejedno, Ali će ispasti dovitljivija, pametnija i obučenija od svih njih i sistematski će se oslobađati uljeza u ’’Karingtonu’’.

Iz Kitamurine filmografije poseban utisak na filmofile ostavio je horor Ponoćni voz smrti (2008), rađen po opakoj priči Klajva Barkera, sa Bredlijem Kuperom, Bruk Šilds i Vinijem Džonsom. Iz matične kinematografije Kitamura se diči nezavisnom zombi akcijom Versus (2000) i SF ostvarenjem Alive (2002). Ovim naslovima se praktično i preporučio američkoj filmskoj industriji.

Nemojte da vas prevari ocena ovog naslova na IMDb-u, koja je nepravedno niska. The Doorman garantuje sat i po sasvim pristojne akcije, zavodljive zabave, odlično profilisanih negativaca i jako sposobne i harizmatične junakinje koja svojim podvigom učini da se dobro osećate.

Avatar

Goran Jovanović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend