Film

Francuski film ‘’Događaj’’ pobedio u Veneciji

Foto: Youtube/printscreen
Sjajnom italijanskom reditelju Paolu Sorentinu pripala je Velika nagrada žirija za ostvarenje ‘’Božja ruka’’, a za najbolju glumicu proglašena je Penelope Kruz za ulogu u filmu ‘’Paralelne majke’’ Pedra Almodovara.

Upravo završeno 78. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, imalo je u svom programu ostvarenja zaista zvučnih rediteljskih imena. Svaki festival koji ima u ponudi Pedra Almodovara, Paola Sorentina, Pola Šredera, Džejn Kempion, Denija Vilneva, Ridlija Skota, Pabla Laraina, može ponosno reći da je na reprezentativnom svetskom nivou. Uostalom, uz Kan i Berlin, Venecija je jedan od tri najznačajnija i najprestižnija svetska festivala  u svetu umetničkog filma.

Na čelu žirija bio je previše eksponirani i preterano nagrađivani južnokorejski reditelj, Bong Džun-Ho, a odluka je ipak bila da se najboljim proglasi film Događaj (L’Evenement) u režiji Odri Divan, koji donosi angažovanu dramu o ilegalnom pobačaju tokom 60-ih godina prošlog veka. Najboljom rediteljkom je proglašena Džejn Kempion za film Moć psa. Penelope Kruz je najbolja glumica, a za najboljeg glumca proglašen je Džon Arkila za ulogu u filipinskom ostvarenju On the Job: The Missing B.

Zanimljivo je da se u Veneciji predstavila sjajna američka glumica Megi Džilenhol sa svojim rediteljskim debijem Izgubljena ćerka, prema romanu ultrapopularne Elene Ferante.

Sve bolja poljska kinematografija, koja je naročito uspešno bila poslednjih godina predstavljena u Berlinu, najčešće kroz ostvarenja Malogožate Šumovske, sada se domogla i takmičarskog programa u Veneciji, filmom Jana Matušinjskog Ne ostavljaj tragove.

Izuzetno cenjeni ukrajinski reditelj i snimatelj Valentin Vasjanovič, koji je skrenuo pažnju na sebe filmovima Crni nivo i Atlantida, bio je u konkurenciji sa filmom Refleksija.

U Veneciji se predstavila hrvatska i regionalna glumačka zvezda, Tihana Lazović, koja je imala ulogu u italijanskom filmu Paunov raj Laure Bispuri.

Ruska kinematografija se predstavila ostvarenjem Kapetan Volkonogov je pobegao  Alekseja Čupova i Natalije Merkulove.

Na festivalu je prikazan film Dejvida Gordona Grina Halloween Kills u kome glavnu ulogu tumači kraljica horora Džejmi Li Kertis, koja je dobila počasnog Zlatnog lava. Počast je ukazana i slavnom i sjajnom Robertu Beninjiju.

Zahvaljujući novim filmovima Ridlija Skota i Denija Vilneva, Venecija je mirisala i na hitove. Poslednji duel Ridlija Skota po radnji i lokacijama srednjovekovni je epski film u kome su glavne zvezde Met Dejmon, Adam Drajver i Ben Aflek. Vilnev je prikazao najnoviju verziju filma Dina, koju znamo kao naslov na kome se pre četrdesetak godina nije baš proslavio Dejvid Linč.

Na radost publike i organzatora, festival je ove godine posetio veliki broj filmskih zvezda.

Avatar

Goran Jovanović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend