Film

Kronenbergovski gen

Posle skoro četiri decenije od pojave čuvenog filma Kontrolori (Scanners, 1981) velikog majstora horora i fantastike Dejvida Kronenberga, njegov sin Brendon pokazuje u svom drugom celovečernjem ostvarenju Posednik (Possessor, 2020) da je od svog oca puno naučio kako se stilizuje uzbudljiv narativ, gradi mistični štimung i pakuju šokantni detalji. O filmu Brendona Kronenberga, koji je prikazan u januaru na Sundance festivalu, piše naš filmski kritičar Goran Jovanović.
2019. RHOMBUS POSSESSOR INC. / ROOK FILMS POSSESSOR LTD.

Strastveni filmofili vrlo dobro su upućeni koliko je Dejvid Kronenberg obogatio žanr horora i fantastike, ali i oni površniji pratioci filmskih dešavanja znaju za bar nekoliko zvučnih naslova iz njegove filmografije (Kontrolori, The Dead Zone, Muva). Pre Kontrolora, famoznog ostvarenja koje se i dan-danas pamti zbog scene rasprskavanja ljudske glave pred kamerom, i dela koje je preporučilo reditelja holivudskim studijima, Kronenberg stariji je zablistao u Kanadi sredinom 70-ih godina prošlog veka vrlo inventivnim i provokativnim filmovima strave, sa zastrašujućim metamorfozama i bizarnim obrtima, u skromnim budžetskim uslovima (Shivers, Rabid, The Brood). Ono što je Kronenberga posebno karakterisalo je što se vrlo često kretao na skliskom terenu telesnog horora, veoma funkcionalno koristeći specijalne efekte na skali od odvratnosti preko straha do atraktivnosti. Istraživao je granice izdržljivosti ljudskog tela i uma, bavio se fiziologijom svojih ekstremnih junaka, njihovom seksualnošću, a ponegde ih ispratio do njihove transformacije u druge, neljudske oblike.

Kronenberg mlađi se u Posedniku ne libi da prati penetraciju raznih, naizgled sofisticiranih bušilica i inkorporiranje čipova direktno u mozak, a u jednom trenutku s početka imamo maestralno montiranu scenu koja bi mogla postati trademark reditelja u usponu: detalj ljubavnog čina munjevito prelazi u nož koji se zabija u grlo poput neke falusoidne najezde. Efekti rastakanja i ponovnog oblikovanja tela junakinje Tasje Vos  (Andrea Rajzborou), korporativnog agenta sa misijom da vlastitu svest implantira u telo odabranog egzekutora (Kristofer Ebot), koji ubija za potrebe tajne kompanije, takođe su veoma zanimljivo urađeni i pomalo prizivaju apartni film iz filmografije Kena Rasela, Altered States (1980), sa junakom koji eksperimentiše sa psihoaktivnim drogama i zadire u halucinonegnu sferu. ’’Krađa identiteta’’ takođe asocira na biserno ostvarenje Džona Vua Face/Off,  u smislu načina na koji se multiplikuje složenost pozicija dva ključna lika, koji se kod Brendona Kronenberga kuvaju u paklenom loncu nasilja, seksa i telesnih i naučnih eksperimenata. Iako je glumački doprinos Andree Rajzborou zastrašujuće funkcionalan i upečatljiv, film zapravo nosi Kristofer Ebot koji sjajno donosi potpuno razbijenu fizičku i psihičku strukturu svog brutalno zloupotrebljenog junaka. Njegov razvoj i variranje od nežnog i pitomog mladića do mašine za ubijanje, glumački i rediteljski donet je na uzbudljiv i kompleksan način. Dragocene epizode imaju Dženifer Džejson Li, Šon Bin i Tupens Midlton.

2019. RHOMBUS POSSESSOR INC. / ROOK FILMS POSSESSOR LTD

Posednik je raskošan SF tehno-triler koji tek povremeno ima iskorake u horor, ali nelagodnost i stravu plasira potkožno, a svojom obespokojavajućom atmosferom osvaja emocije i svest konzumenta. Zahvaljujući rediteljskoj veštini i stilskom oneobičavanju, gledaoca sugestivno uvlači u pomenuti violentni kontekst na takav način da se i sam oseti delom krvavog eksperimenta.

Brendon Kronenberg je rođen 1980, iste godine kada je sniman film Kontrolori (premijeru je imao januara 1981), posle kojeg je karijera njegovog oca krenula ka uspehu i statusu  jednog od najcenjenijih svetskih autora. Debitovao je 2012. godine filmom Antiviral, koji je prikazan u programu Un Certain Regard na Kanskom festivalu. Posednik je predstavljen na Sundance festivalu i dobio jako povoljne kritike.

Goran Jovanović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend