Film

Mira naše mladosti

Beograd, 22.01.2021. - U Americi je preminula proslavljena jugoslovenska glumica Mira Furlan. (BETAPHOTO/Jugoslovensko dramsko pozoriste/MO)
Odlazak proslavljene glumice Mire Furlan (1955-2021), koja je ostavila ogroman trag u jugoslovenskoj kinematografiji i na pozorišnoj sceni, potresao je region, ali i ljude u Americi koji su je cenili zbog uloga koje je tamo ostvarila. Naš saradnik Goran Jovanović osvrće se na toliko toga lepog što nam je ova umetnica i hrabra žena podarila u karijeri dugoj preko četiri decenije

Napustila nas je Mira Furlan, ikonična figura jugoslovenske kinematografije, žena koja je plenila lepotom, ali i snagom svog dara, osobenosti, šarma. Sugestivno  je umela da izgradi manje ili više kompleksne karaktere, koji su pod rediteljskom palicom velikih majstora bivše nam zemlje bogatili dijapazon ženskih likova u domaćem filmu.

Publika ju je obožavala, a muškarci su smatrali da je ona jedan od ideala ženske privlačnosti. Ako je nečiji eros mahom funkcionalno iskorišćen u umetničke svrhe, onda je to onaj koji je pripadao Miri Furlan. Ali više od privlačnosti izgleda i tela, Mira je imala ono nešto što je zavodilo i duboko plenilo sa ekrana ili pozornice, snagu i ekspresiju, svejedno da li su njeni likovi bili žrtve ili su manipulisali i preko tuđe nesreće želeli da nešto, obično strasno, neopozivo i fatalno, iskamče od života.

Bila je dragoceni deo filmova najvećih jugoslovenskih reditelja, a kada zavirite u filmografiju Mire Furlan shvatite da je u toj oblasti najbolje daleko iza nas, da se, nakon raspada SFRJ (koji je Miru i njenog supruga, reditelja Gorana Gajića, koštao napuštanja domovine i odlaska zbog nacionalističkog slepila i prezira svega što nije u skladu sa našim ‘’čistunstvom i međama’’), sada u kinematografijama samostalnih država, retko šta unapredilo a u kvalitetu i dometima uglavnom se nazadovalo.

Pred kamerama je debitovala sredinom 70-ih, kao dvadesetogodišnjakinja, u jednom TV filmu i narednih godina se učestalo pojavljivala u manjim ili većim rolama na televiziji, u serijama i dramama. Prvi poznatiji film njene karijere je Novinar (1979) Fadila Hadžića, u kome je naslovnu ulogu tumačio Rade Šerbedžija. Kasnije stiže uloga Enke u Kiklopu  (1982) Antuna Vrdoljaka, ekranizaciji značajnog romana Ranka Marinkovića. U fimu Bate Čengića Pismoglava, (1983) igra Finku i, zajedno sa Vladicom Milosavljević, deo je ljubavne drame koja se plete oko seoskog mladića Baje (Mladen Nelević), koji muku muči da ostvari svoju egzistenciju u Sarajevu. Kultni i veoma citirani film U raljama života (1984) Rajka Grlića doneo joj je ulogu Marijane i doprineo raznolikosti sjajnih ženskih (naravno, i muških) uloga u tom ostvarenju koje su tumačile Gorica Popović, Vitomira Lončar, Semka Sokolović-Bertok, Koraljka Hrs. Sa Grlićem će ponovo sarađivati u takođe značajnom filmu Za sreću je potrebno troje (1985), još jednoj sjajnoj drami sa uzbudljivim ljubavnim trouglom (Drago – Miki Manojlović, Zdenka – Mira Furlan, Jagoda – Ksenija Pajić), priči o ljudima-očajnicima, sa dna društvene lestvice, koji plaćaju tešku cenu svog siromaštva.

U izuzetnom filmu Emira Kusturice Otac na službenom putu (1985), dobitniku Zlatne palme u Kanu, Mira tumači lik Ankice Vidmar, Mešine (Miki Manojlović) ljubavnice, koja mu tragično usmeri sudbinu zbog ženske posesivnosti. Jedna od najprepoznatljivijih uloga Mirine karijere jeste Jaglika iz Lepote poroka (1986), iz filmske palete čudesnog imaginativnog i senzibilnog sveta Živka Nikolića, koji je ujedno bio i oštri kritičar mentalitetske slike Crne Gore, zatucanosti, ostrašćenosti, spletki, nečojstva, ali i nepokolebljivi afirmator lepote u svakom obliku. Ta uloga donela joj je Zlatnu arenu u Puli. Istu nagradu ali za epizodu ponela je za svoj glumački doprinos u filmu Kiklop.

Do kraja 80-ih vredne su njene uloge iz filmova Ljubavi Blanke Kolak Borisa Jurjaševiča, Za sada bez dobrog naslova Srđana Karanovića, Braća po materi Zdravka Šotre, Osuđeni Zorana Tadića. Tih godina bilo je u njenoj karijeri i nastupa u slabijim ostvarenjima, ali bila je to bogata kinematografija, koja je izdašno davala mogućnost istinski plodne karijere, pa je na niz sjajnih uloga dolazila i poneka trivijalna.,

Pred raspad zemlje vredne pomena su njene epizode iz filmova Stela Petra Krelje i Gluvi barut Bate Čengića, kao i rola u TV filmu Video jela – Zelen bor u režiji Gorana Gajića. Upravo sa Goranom, Mira odlazi početkom 90-ih iz zemlje i svoju sreću ovaj par, usled raspada zemlje, rata i usijanih međunacionalnih odnosa, pokušava da pronađe u SAD. Iako je to bilo veoma teško uraditi kad dolaziš sa ovih prostora, Mira Furlan počinje da pravi i svoju američku profesionalnu karijeru, igrajući u seriji Vavilon 5 i još nekim projektima na televiziji. Od 2004-2008. deo je serije Izgubljeni.

Kad bi se vraćala ovim krajevima opet bi uspevala da snimi ponešto vredno pažnje. Izdvajamo filmove Diši duboko Dragana Marinkovića, Turneja Gorana Markovića, Cirkus Kolumbija Danisa Tanovića. Bila je i deo kultne serije Vratiće se rode Gorana Gajića.

Blistala je i na pozorišnim daskama. Pamte se uloge Anabele u Šteta što je kurva, Petrunjele u Dundo Maroje, Celimene u Mizantropu, Lee u Dibuku, Natalije Petrovne u Mesec dana na selu,  Glorije u Gloriji, Ofelije u Hamletu, Džudit u Đavolovom učeniku… Takođe i one iz predstava Tri sestre, Majka Hrabrost, Roman o tri ljubavi. U SAD Goran Gajić je režirao Antigonu gde Mira Furlan briljira. U Los Anđelesu osvojila je nagradu ‘’Dramalogue’’ za najbolju pozorišnu ulogu.

Njeni javni nastupi odavali su snažnu, ostvarenu, hrabru i mudru ženu koja je, bez gneva zbog učinjene joj nepravde, slala poruke ljudskosti i plemenitosti, iako je žestoko na svojoj koži osetila žaoke lajavih ljudi niskog morala, koji su iz svojih malicioznih i ostrašćenih zabrana širili jezik mržnje i prezira prema boljim, talentovanijim i uspešnijim od sebe.

Odlazak glumačke gracije ovih prostora istinski je i veliki gubitak za kulturu kojoj je Mira Furlan podarila najbolje od svog raskošnog dara.

Goran Jovanović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend