Film

Narodski lekar

Youtube/Printscreen
Poljska veteranka Agnješka Holand, veliko ime evropske kinematografije, svoj obiman i dragocen opus obogatila je još jednim kvalitetnim filmom. Ostvarenje ‘’Šarlatan’’ (Charlatan, 2020), rađeno u češkoj produkciji, u zemlji kojoj duguje svoje obrazovanje na FAMU, pokazalo je kako je vladanje pričom i sposobnost da se ona dočara na uzbudljiv način, ipak i dalje najbitniji faktor u ovoj umetničkoj oblasti, kaže naš filmski kritičar Goran Jovanović

Iako ima preko 70 godina, ugledna poljska rediteljka Agnješka Holand, izuzetno je aktivna i iz godine u godinu puni svoju filmografiju uglavnom kvalitetnim filmovima. Početkom prošle dekade autorka je bila u vrhunskoj formi i tada je napravila sjajno ostvarenje U tami (2011), koje na ubedljiv način donosi priču o Lavovu pod nemačkom okupacijom (treći po veličini jevrejski geto u Poljskoj, posle onih u Varšavi i Lođu) i ilegalnom, podzemnom životu stanovnika koji se ne ustručavaju da neprijatelju nanesu štetu i pruže bar neki otpor. Taj film, inače jedna od najupečatljivijih ratnih drama poljske i evropske produkcije ikada, postigao je sjajan uspeh ušavši među pet najboljih filmova u trci za Oskara i na neki način nagovestio definitivan trijumf ove kinematografije u strašnom usponu kada se 2015. Ida Pavela Pavlikovskog domogla priznanja.

‘’Sudar titana’’ trebalo je da se dogodi na filmu Tragom kostiju (2017). Sirova imaginacija, začudna simbolika I frapantna inteligencija  koji se slivaju iz pera nobelovke Olge Tokarčuk došli su u rediteljski zabran Agnješke Holand, za koju se očekivalo da će beskompromisno I autorski snažno doneti lepotu i užas poljske provincije. Mračne ruralne hronike doneli su minulih godina Ježi Skolimovskki (Četiri dana sa Anom), Vojćeh Smažovski (Kuća zla), Vladislav Pasikovski (Posledice), Kšištof Lukaševič (Linč) i verovalo se da će Agnješka Holand  (uz saradnju njene ćerke Kasje Adamik) nastaviti taj niz blistavih ostvarenja. Književni predložak bio je roman ‘’Vuci svoje ralo po kostima mrtvih’’, međutim ekranizacija ovog ostvarenja Olge Tokarčuk nije ispala najsrećnije. Film je jasan u idejama ali pomalo konfuzan u ritmu, drama se stvori pa raspadne u pepeo, neki flešbekovi likova koji nisu krucijalni za priču deluju suvišno i razbijaju ne baš čvrsto izgrađenu dramsku konstrukciju.

Stiče se utisak da je Agnješka Holand superiorna na terenu istorijskih dramskih hronika i demistifikacije i razobličavanja totalitarnih režima. U dva sledeća filma, Gospodin Džons (2019), u kome prati direktne užase staljinističkog režima iz vizure jednog ludo hrabrog britanskog novinara, i Šarlatanu (2020), u kome njen centralni junak, vidar i botaničar Jan Mikolašek, ima priliku kroz svoj vek da na vlastitoj koži oseti oštrice i nacističkog režima (tokom Drugog svetskog rata) i komunističke vlasti (tokom 50-ih godina prošlog veka), Agnješka Holand je ponovo na visini zadatka.

Šarlatan je istorija jednog dugog života posvećenog humanosti i spasavanju ljudskih života, travama i miksturama koje priroda nudi u izobilju, a plodovi u vidu isceljenja čitave palete ljudskih bolesti stižu tek kad se pomno zaroni u istraživanje blagotvornih uticaja raznog bilja i kada iskustvo donese mudre odluke kada je terapija u pitanju. Naravno, iako ima neki predratni sertifikat iz te oblasti, Jan Mikolašek (upečatljivi Ivan Trojan, jedan od najvećih čeških glumaca svih vremena) od zvaničnih krugova, pogotovo od lekara sa diplomom iz oblasti medicine, nikada nije bio uvažen, ali paradoksalno je da je on svojim alternativnim metodama iz prirode bio u prilici da pomaže i ljudima iz vlasti (ma koja to bila u datom trenutku; lečio je i predsednika ČSSR, Antonjina Zapotockog), ali i samim doktorima. Još kao mlad (mladog Jana tumači Jozef Trojan), bio je u prilici da od lokalne travarke uči o blagotvornom dejstvu biljaka, da ih razlikuje i sortira. Ključni momenat da se opredeli za posao iscelitelja je kada je uspeo da spase svoju sestru čije su noge bile zahvaćene gangrenom i pretila im je amputacija. On svojim aktivnostima u pravcu izlečenja ljudi nije stekao osobito bogatstvo mada je od strane komunističkih vlasti bilo primedbi da je iskorišćavao bolesne ljude u smislu sticanja dobiti, da je čak izazvao i smrt nekih ljudi, jer se u nekoj od bočica sa miksturama našao otrov. Poseban pik na njega, vlasti su imale jer su sumnjale na njegov ljubavni odnos sa dugogodišnjim pomoćnikom Františekom (Juraj Loj).

Youtube/Printscreen

Agnješka Holand drži publiku u napetosti i veoma zainteresovanu za sudbinu Jana Mikolašeka, uspešno pretapajući njegove aktuelne zatvorske dane pod surovim komunističkim vlastima sa flešbek-sekvencama, koje nam dočaravaju težak i uzbudljiv put rađanja jednog genija isceliteljskog posla. U drugoj polovini filma dramu usložnjavaju njegovi homoseksualni odnosi sa Františekom, koji je u teškoj poziciji jer je porodični čovek. Mikolašek je spreman da svog ljubavnika u nekim situacijama stavlja pred teška iskušenja, želeći ga samo za sebe. Junak filma Agnješke Holand je duboko svestan stepena svog sagrešenja, bez obzira na iskrenost njegovih osećanja prema pomoćniku i što je život posvetio dobročinstvu. O tome govore njegove uporne molitve, kada sam sebe kažnjava ispod svetog simbola, izloživši svoja kolena oštrom kamenju. Njegove analize bolesti brojnih stanovnika koji ga obilaze i prave redove ispred njegove kuće, brzina i efikasnost procene zahvaljujući neverovatnoj intuitivnosti i ogromnom iskustvu, takođe povećavaju stepen uzbudjivosti filma. Bilo je trenutaka kada se hvatao i za vlastiti džep, da bi siromašnim majkama finansijski pomagao da svoju decu pošalju na more.

Film Šarlatan na neki način je oduživanje duga Agnješke Holand zemlji u kojoj je od najvećih imena (Jan Kadar, Elmar Klos) sticala znanja o filmskoj režiji (pohađala je FAMU u Pragu, baš kao naši čuveni pripadnici ‘’Češke škole’’). Učinila je to na dostojanstven način, ponudivši film kojim se ova kinematografija može ponositi. Film je ušao među 15  najboljih ostvarenja na stranom jeziku u trci za Oskara, a bio je i u najužem krugu za Nagradu Evropske filmske akademije.

Avatar

Goran Jovanović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend