Film

Preminuo francuski glumac Žan-Pol Belmondo

Foto: Wikipedia/Keystone/Hulton Archive
Velikan francuske kinematografije Žan-Pol Belmondo (Jean-Paul) preminuo je danas u svom domu u Parizu u 89. godini, izjavio je njegov advokat.

“Već neko vreme je bio veoma umoran. Preminuo je u miru”, rekao je advokat Mišel Gode (Michel Godest) Frans presu.

Glumac u Francuskoj poznat po nadimku Bebel, snimio je oko 80 filmova, a proslavio se u ulogama u filmovima novog talasa 1960-ih godina, da bi 1970-ih postao zvezda akcionih filmova.

Glumio je u filmovima kultnih francuskih reditelja Žan-Lika Godara (Jean-Luc Godard), Luja Mala (Louis Malle), Kloda Šabrola (Claude Chabrol), Žan-Pjer Melvila (Jean-Pierre Melville) i Fransoaa Trifoa (Francois Truffaut).

Njegovi najpoznatiji filmovi su “Profesionalac”, “Borsalino”, “Do poslednjeg daha” i “Čovek iz Rija”.

Glumio je sa poznatim glumicama – Katrin Denev (Catherine Deneuve), Klaudijom Kardinale (Claudia Cardinale), Sofijom Loren (Sophia) i Ursulom Andres (Andress).

Belmondo se manje pojavivao u javnosti od 2001. godine kada je imao moždani udar. Nekoliko godina kasnije, 2008, snimio je film “Un homme et son chien” (Čovek i njegov pas), priču o starcu kojeg je društvo odbacilo.

Glumac je izmedju ostalog osvojio počasnu Zlatnu palmu Kanskog festivala 2011, Zlatnog lava 2016. Venecijanskog festivala, dok je na dodeli francuskih filmskih nagrada Cezar 2017. doživeo ovacije.

Primajući nagradu za doživotno delo, Belmondo je tada sa štapom u ruci, uvek sa osmehom opet zasmejao publiku nekom šalom na račun svog izgleda ili glume.

Francuskinje su Belmonda u jeku karijere često uporedjivale s njegovim nešto mladjim filmskim kolegom Alenom Delonom (Alain).

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend